Koncert domoljubne pjesme “Bljesku” u čast

U organizaciji Grada Nova Gradiška i pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović u predvečerje 22. obljetnice VRO “Bljesak” 30. se travnja dogodio prvi Koncert domoljubne pjesme u Novoj Gradiški upravo “Bljesku” u čast.

Pjesmom i glazbom slavila se domovina i domoljublje. Uz Tamburaški orkestar HRT-a pod dirigentskom palicom maestra  Siniše Leopolda, nastupili su: Barbara Dautović (Jedna je Hrvatska), Danijela Pintarić (sopranistica i glumica zagrebačkog kazališta Komedija; pjesma Domovini i ljubavi);  Max Hozić (To je moja zemlja),  Danijela i Max (Neka cijeli ovaj svijet  iz mjuzikla Jalta, Jalta); Igor Delač ( Pjevaj majko, ratara i bekrija);  Šima Jovanovac (Kad poletiš mala ptico, Gradu na Dunavu); Krunoslav Kićo Slabinac (Pjevaj zoro, Inati se Slavonijo, Bećarci); Bernard Kumić-Berny (Ne dirajte mi ravnicu); Klapa sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice (Moj dida i ja, Hrvatska se Šibenikom diči, Croatio iz duše te ljubim, Vivat Croatia, Kome bi šumilo more moje sinje, Stoji grad, U boj u boj-hrvatska domoljubna pjesma, koju je 1866. napisao Franjo Marković, skladao Ivan Zajc, a kasnije je pjesma uklopljena u njegovu operu  “Nikola Šubić Zrinski”(1876).

Koncert je s puno topline i emocija vodio neponovljivi Branko Uvodić, a koliko Novogradiščani i stanovnici susjednih mjesta vole domoljubnu pjesmu i koliko je osjećaju pokazali su dolaskom u velikom broju na središnji novogradiški trg na kojem se i srcem i dušom pjevalo s izvođačima.

Okupljenima je dobrodošlicu poželio gradonačlenik Vinko Grgić i tom prigodom rekao slijedeće:”

Pamtimo i ponosnije dane, a jedan od tih velikih dana bio je i prije 22 godine. Velika većina se dobro sjeća tih dana. Evo, trebalo je 22 godine da na jedan pozitivan, dobar i častan način okupimo naše velike prijatelje, Branka Uvodića i velike umjetnike i da na dostojan i kvalitetan način  obilježimo “Bljesak” na ponos svima nama i na čast ljudima koji su akciju veličanstveno proveli. Poštovanje svima koji su se borili za Hrvatsku, a prije svega onima koji su dali svoje živote. Valja se sjećati i treba pamtiti. Ovo je grad koji pamti, ovo je grad koji ne zaboravlja  i ovo je početak jedne lijepe priče, koja će se od sada pa nadalje događati, nadamo se, svake godine  u čast “Bljesku”, domovini i svima, koji su za nju dali život i koji su je obranili i oslobodili”.

Koncert su, među ostalima, pratili i zamjenica novogradiškog gradonačelnika Vesna Đapić, župan Brodsko-posavski Danijel Marušić, saborski zastupnik Davor Vlaović sa suprugom, kao i Tomislav Šimić, predsjednik Udruženja obrtnika NG.

Poslije koncerta druženje je nastavljeno uz TS “Zlatnih pet” i uz slavonsku pjesmu.

no images were found