Kipar i medaljar – Ivo Kerdić – Izložba povodom sedamdesete obljetnice smrti umjetnika

Kipar i medaljar
Ivo Kerdić – izložba povodom sedamdesete obljetnice smrti umjetnika

U petak, 27. listopada 2023., u 19 sati, u Gradskom muzeju Nova Gradiška biti će otvorena izložba radova Ive Kerdića. Povod za izložbu je sedamdeseta obljetnica umjetnikove smrti.
Umjetnik je to koji je izrastao iz našeg slavonskog, posavskog blata. Rođen je u Davoru 19. Svibnja 1881. Svoj Slavoniju i njezine ljude osobito je volio o čemu svjedoče mnoge njegove medalje i plakete. Priznati se mora da je i dan danas njegov rad zapažen više u inozemstvu nego kod nas i to usprkos činjenici da je nakon školovanja i povratka u Hrvatsku do kraja života djelovao upravo u Zagrebu. Autor je preko 500 medalja, te raznih mnogobrojnih predmeta umjetničkog obrta kao i spomeničke plastike. Za spomenuti je i njegovu značajnu pedagošku ulogu kao profesora na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti kroz koju je u svijet umjetnosti ispratio mnoge generacije mladih umjetnika.
Izlagao je na brojnim izložbama od Pariza, Beča, Londona, New Yorku, Bruxellesu, Beogradu, Zagrebu, Osijeku… i djela mu se nalaze u mnogim eminentnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama. Za svoj rad primio je više pohvala i nagrada.
U fundusu GMNG čuvamo ukupno 52 predmeta (dokumenti, fotografije, medalje, plakete, značke, skulptura, kalupi, crteži, slika). Zbirka je nastala putem otkupa te zahvalnošću pojedinaca (Milo Nardelli, Slavica Kerdić) koji su nesebično zbirku upotpunili svojim donacijama. Naravno zbirka je i dalje u nastajanju.
Izložba je pokušaj je da se o našem istaknutom umjetniku osim samih djela ponešto više sazna i o njegovu životu.
Izložbu će biti moguće pogledati do 15. prosinca 2023.