Kino projekcije ponovno u Novoj Gradiški

Kulturni život Novogradiščana i onih najmlađih, ali i odraslih,  od petka 7. travnja bit će obogaćen i kino projekcijama.

-Kinematografija u Novoj Gradiški ima dugu povijest počevši od prvog kina “Uranija” u današnjoj Ulici Slavonskih graničara u kući obitelji Mikić (od 1949.). Tijekom Drugog svjetskog rata to je bio slikokaz “Europa”, zatim mijenja ime u Kinematograf  “Psunj”, a 1950. godine, u travnju, svečano je otvoreno kino “Slavonija”, koje je djelovalo do početka 21. stoljeća. Na žalost, zadnjih 15-ak godina nema organizirane kinematografske djelatnosti. Tračak nade bila je udruga “King-kong” Kino komuna NG, ali i oni su nakon nekod vremena odustali- istaknula nam je u razgovoru Danijela Juranović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta “Matija Antun Relković”.

-Grad je sredstvima, osiguranim proračunom, nabavio, po najpovoljnijoj cijeni, novu, suvremenu kino-opremu u rangu bilo kojeg kina u RH- naglasio nam je u razgovoru gradonačelnik Vinko Grgić. Također je dodao: “Riječ je o profesionalnoj opremi, 3D punom formatu slike. Nabavljene su i 3D naočale tako da će “klinci”, ali i svi naši sugrađani moći od sada uživati i u filmskoj umjetnosti u svome gradu. U petak 7. travnja počinjemo s dječjim filmom, jer je kino primarno i namijenjeno djeci. Projekcija filma je u 12 sati, a radi se o filmu “Šegrt Hlapić” redatelja Silvija Petranovića, koji bi također trebao biti nazočan, a pripremamo još zanimljivih iznenađenja toga dana vezanih uz film i povijest kino projekcija u Novoj Gradiški-rekao nam  gradonačelnik Vinko Grgić.

Iako kino predstave ne donose zaradu, donose Gradu još jedno urbano obilježje.- Ovaj Grad ima prošlost i identitet jedne suvremenosti. Činimo sve da postane još bolji, a to je i Kino. Nije nam u interesu zarada,  a ako i zaradimo, ulagat ćemo stalno u opremu, kvalitetu prostora. Važno nam je da imamo i taj sadržaj koji pokazuje urbanost. Moram napomenuti da je riječ o novim filmovima tako da ćemo prikazivati ono što se prikazuje i u Zagrebu- istaknuo je gradonačelnik Grgić.

Zaštitni znak Grada, kada je riječ o kino projekcijama zasigurno je obitelj Vukelić. –  Imamo privilegiju da imamo ljude koji su cijeli život u tome, pa smo im i dali mogućnost da nastave i dalje uz obostrano zadovoljstvo- naglašava  Grgić.

-Mislio sam da od ovoga projekta neće biti ništa, ali na moju radost i siguran sam, radost mnogih naših sugrađana, ipak sam doživio da Kino opet ide, ali sad će biti u digitalnoj tehnici, pa imam dosta toga za naučiti. Pomoć su mi i mlade snage, moj nećak Romano, a ja se nadam da ću sve uspjeti savladati- rekao nam je, vidno sretan, Nenad Vukelić. Staru je kino-opremu sačuvao, a kada mu je teško, kaže:,…”dođem kraj projektora, udahnem miris žica trafoa, malo ga zavrtim i onda dođem k sebi”.

-S posebnim veseljem najavljujemo novi početak kino-prikazivačke djelatnosti u NG. Počinjemo u petak, 7. travnja u 12 sati s filmom “Šegrt Hlapić”-ekranizacijom klasika Ivane Brlić Mažuranić, koji je i lektirni naslov i sve nas veže uz djetinjstvo. Višestruko lijepoj priči doprinosi i redatelj filma Silvije Petranović rodom iz novogradiškog naselja Prvča. U subotu i nedjelju u 18 sati slijede kino projekcije hit-filma “Ljepotica i zvijer”, ekranizacije klasika Walta Disneya. Film je u 3D-u što je dodatni doživljaj, pa ovom prilikom pozivam sve da dođu. Cijene su pristupačne, a mislim da je to i jedan veliki  kulturološki  događaj za Novu Gradišku-istaknula je Danijela Juranović, ravnateljica Učilišta “Relković”.

no images were found