KINO NOVA GRADIŠKA PRIKAZUJE 10. MARATON KRATKOMETRAŽNOG FILMA

I ove se godine, po deseti puta, u Hrvatskoj održava Maraton kratkometražnog filma. Jedinstvena manifestacija kojom se na najkraći dan u godini, 21. prosinca, slavi kratka filmska forma. Filmskom maratonu tradicionalno će se, petu godinu zaredom, pridružiti i POU Matija Antun Relković. Programi će se odvijati u  nezavisnim kinima diljem Hrvatske od 14. – 22. prosinca 2022. Tijekom maratona biti će prikazano 42 filma u šest programskih blokova, među kojima je mnoštvo recentnih domaćih ostvarenja koja osvajaju nagrade na festivalima po Hrvatskoj i u svijetu.
Mali domaći maratonci i Mali europski maratonci blokovi su animiranih filmova namijenjeni djeci. Domaći maratonci 1, Domaći maratonci 2, Domaći maratonci 3 i Domaći maratonci 4 uključuju sve filmske rodove – od animiranih, igranih do eksperimentalnih i dokumentarnih, a namijenjeni su starijem uzrastu. Izabrani filmovi čine kratki, no značajan presjek bogate proizvodnje kratkometražnog filma u Hrvatskoj i Europi.
Inicijativa Najkraći dan iz koje je proizašao Maraton kratkometražnog filma je nastala 2012. godine u Francuskoj s idejom promocije bogatog repertoara kratkometražne forme. U međuvremenu se proširila na  mnoštvo europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, gdje se održava već desetu godinu.
Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Kino mrežom, uz podršku domaćih autora.

Program 10. Maratona kratkometražnog filma

Mali europski maratonci je poseban filmski program namijenjen djeci u dobi 4+. Čini ga izbor od 7 filmova autora iz Španjolske, Belgije, Nizozemske, Portugala i Litve. Izabrani filmovi čine presjek najboljih kratkih filmova iz cijele Europe. U ovim se filmovima sve mijenja, proljeće prelazi u zimu, gusjenica postaje krasan leptir, a krtica bi se čak mogla pretvoriti u Mjesec!

Mali domaći maratonci program je od 9 suvremenih naslova hrvatskih autora nastalih u  računalnoj, 2D i stop animaciji. Radi se o filmovima za djecu, ali i obiteljskim koji su snimljeni u razdoblju od 2017. – 2021. godine.

Program Domaći maratonci 1 donosi animirane filmove Real Boy Irene Jukić Pranjić, Arka Natka Stipaničeva i Manivald Chintisa Ludgrena. Od igranih filmova na programu su Ja sam svoj život posložila Sonje Tarokić i Lovebox Ivana Turković – Krnjka. Mjesto odakle vam pišem pisma dokumentarno-eksperimentalni je film Nikoline Bogdanović.

Domaći maratonci 2 započinje s Biciklistima – Veljka Popovića, najboljim hrvatskim filmom Animafesta Zagreb. Da je kuća dobra i vuk bi je imao, igrana je psihološka drama Hane Jušić. Od animiranih filmova na programu su Vučje igre redateljice Jelene Oroz, Sve te zezancije u mom trbuhu Marka Dješka i Simulacra, dvojca Ivana Bošnjaka i Thomasa Johnsona. Mate Ugrin predstavit će se dokumentarno-eksperimentalnim filmom o migrantima Prazni sati, a Saša Ban igranim filmom o statistima u reklamama Ljepotan.

Domaći maratonci 3 donose još jedan šaroliki presjek proizvodnje ‘kratkiša’: nagrađivane igrane filmove Zvir Miroslava Sikavice i Siguran let, komediju i dramu Alda Tardozzija. Dokumentarni naslov White Trash Sunčice Ane Veldić, pobjednik je Revije hrvatskih filmova, a na programu je i dokumentarno eksperimentalni film Sve, još uvijek, u orbiti Daneta Komljena i Jamesa Lattimera. Posjetitelji će moći pogledati i animirana ostvarenja Soba Ivane Jurić, studentsku kompjutorsku animaciju Stranac u mojoj glavi Petre Balekić i manjinsku produkciju Život s Hermanom H. Rottom Chintisa Lundgrena.

Domaći maratonci 4 kreće s najboljim animiranim studentskim  filmom Flipbook Film Festivala 2020. te Cockpera Kate Gugić i nastavlja s animirano-dokumentarnim ostvarenjem Otac Ivana Bogdanova, Asparuha Petrova, Dmitryja Yagodina, Rositsa Raleva, Moritza Mayerhofera i Veljka Popovića. Zadnji na programu je Gamer girl Irene Jukić Pranjić. Igrana drama Cvijeće Judite Gamulin donosi obiteljsku tematiku, a Teleport Zovko Predraga Ličine znanstvno-fantastičnu priču nagrađenu za najbolju montažu na Danima hrvatskog filma. Eksperimentalni film Amnezijak na plaži Dalibora Barića također nagrađenog na Danima hrvatskog filma nagradom Oktavijan govori o najdragocjenijem daru, bliskom susretu sa životom.

Termine prikazivanja objaviti ćemo na vrijeme.

Veselimo se vašem dolasku!