Izložba „Ljeto“, akademskog slikara Tonija Franovića

Poštovani posjetitelji,
ovim putem vas obavještavamo da u prostoru Doma kulture i dalje traje izložba „Ljeto“, akademskog slikara Tonija Franovića, koja ostaje otvorena do 27. 9.2022. godine.
Izložbu ostvarujemo pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Toni Franović „Ljeto“
Slikarski rukopis Tonija Franovića zauzima posebno mjesto u korpusu recentnog hrvatskog slikarstva, i u njemu se kontinuirano, no bez velikih oscilacija, očituju postepene mijene motiva i kolorita, u novije vrijeme najčešće prilagođene godišnjim dobima.
U ranijim ciklusima kritika je umjetnikovo slikarstvo vezala uz ekspresionističku tradiciju geste (Nolde, Kirchner, Pechstein), gdje su boja, sinestezija, hedonizam i raskoš prirode jednako tako uvijek imali protutežu u crtačkim i slikarskim dionicama crno-bijelog kontrasta, ali i u meditativnim, kontemplativnim promatranjima vegetacije, kao metafore protjecanja vremena i života. Vremenom su ranije ekstremne ekspresionističke geste Tonija Franovića sve više bivale podređene studioznom proučavanju pejzaža koji je postajao bliži tradiciji kolorističke i lirske apstrakcije osjetno reducirana figurativnog okvira, ali i odjecima Monetovskog postimpresionističkog – i istovremeno studioznog – pristupa pejzažu, biljkama i vodi podjednako.
Živeći idealnu poziciju umjetnika – da priroda doslovce ulazi u njegov sadašnji atelijer u Legradu kod Koprivnice – Toni Franović studira i proučava mijene svjetlosti na biljkama; od drveća do plodova koje je sam zasadio. Procesualnost i kontemplacija koji se pri tomu spontano događaju, dovode do simbioze slikanja kao fizičkog, emotivnog i mentalnog čina. Priroda, divlja i neobuzdana, produžetak je umjetnikova fizičkog postojanja i njegova okruženja u stvarnom vremenu i prostoru. Između slikara i motiva nema nikakve artificijelne emotivne, mentalne i konceptualne koprene, već su sve slike i crteži signal umjetnikove potpune uronjenosti i sklada s ovozemaljskim biljnim i životinjskim vrstama; to je ona famozna ‘monetovska’ tradicija koju osjećamo u Franovićevu opusu.
Pigmenti koje slikar koristi reflektiraju svjetlost na poseban način, što slikama u prostoru daje dodatnu kvalitetu reflektirane svjetlosti tijekom dana; od jutra, podnevnog sunca, sutona pa sve do večernjeg mraka. Štoviše, umjetnika kao da sve više zanima slikanje svjetlom i valerima, a pigmenti su tek alat kojima to postiže, čak i kada se radi o jarkoj paleti ili gotovo fluorescentnim pigmentima.
Ljeto za umjetnika u ovom novom ciklusu metaforički obilježava vrhunac kolorističke raskoši, ali i slavljenja života, perioda kada priroda počinje davati obilje svojih plodova kao nagovještaj jeseni i zrenja na svim razinama. Uostalom, posvećeno proučavanje prirode i njezinih mijena može nas emotivno i mentalno stabilizirati, usidriti i smiriti, poput terapije koja je svima idealna i dostupna.
Iva Körbler

Biografija
Toni Franović (Zagreb, 1964.), diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu u klasi prof. Vasilija Jordana. Od 1993. u kontinuitetu predaje crtanje i slikanje na domaćim i inozemnim sveučilištima, od Amerike do Izraela. Zadnje desetljeće predaje na Studiju medijskog dizajna Sveučilita Sjever u Koprivnici. Njegovi se radovi nalaze u brojnim značajnim domaćim i inozemnim muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama.