Izložba ilustracija “Neustrašive žene” stiže u Dom kulture

Izložba ilustracija “Neustrašive žene” stiže u Dom kulture

 

Dragi prijatelji umjetnosti,

s veseljem objavljujemo kako se prostoru novogradiškog Doma kulture, 4. svibnja u 12:00 sati otvara izložba ilustracija “Neustrašive žene”. Izložba traje do 17. svibnja.

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom “Neustrašive žene”. Organizatorice izložbe su kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i ilustratorica Željka Mezić koje su ujedno i urednice pratećeg kataloga izložbe.

Izložba sadrži čak 100 ilustracija istaknutih žena hrvatske prošlosti i sadašnjosti, a ilustrirale su ih poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Tko su žene koje su obilježile hrvatsku prošlost i sadašnjost?

U prvoj knjizi nalaze se žene koje su postavile temelje za bolju budućnost i izborile se za svoja prava. One su one prve. Prve kraljice, liječnice, političarke, zoologinje, pilotkinje, vozačice automobila i one koje su se još u 10. stoljeću brinule za svoj narod te zalagale za zaštitu djece i udovica, kao što je Jelena Slavna.

To su poznata učiteljica Marija Jambrišak, borkinje za ženska prava u javnom životu Mara Matočec i Marija Jurić Zagorka te zaštitnice spomenika i kulturne baštine Zdenka Munk i Anđela Horvat. Važne su i žene koje su razvijale medicinu, liječile i spašavale ljudske živote – Marijana Fišer Herman, Duška Blažević, Feđa Fischer SartoriusMarija AlačevićŠtefanija Puretić.

Druga se pak knjiga fokusira na žene današnjice koje su ostavile svoj trag. To su neumorne sutkinje, humanitarke, novinarke i borkinje za pravdu, ali i slabe i nemoćne, marginalizirane i diskriminirane (Diana Budisavljević, Maja Sever, Lana Petö-Kujundžić, Mirjana Rakić), značajne političarke (Savka Dabčević-Kučar, Jadranka Kosor, Kolinda Grabar Kitarović, Vesna Pusić), sportašice kao odličan primjer discipline, fokusa i predanosti (Janica Kostelić, Sandra Perković, Blanka Vlašić), talentirane likovne, glazbene i dramske umjetnice (Ana Karić, Dora Maar, Ena Begović, Lidija Bajuk, Josipa Lisac, Ljiljana Molnar Talajić, Magda Dulčić, Tereza Kesovija, Marija Ujević-Galetović, Alma Prica…) te mnoge druge značajne žene iz različitih struka i područja djelovanja.

Na izložbi im je bilo iznimno bitno uz žene vezati riječi poput neustrašiva, uporna, snažna, znatiželjna, plemenita i hrabra. One su svojim djelovanjem pomicale granice, a uz vlastito obrazovanje i istraživanje, nesebično su pomagale i dijelile ga drugima. Namjera izložbe je pokazati žene kao jednakovrijedne i obilježiti njihove uloge i doprinose te ukazati na njihovu povijesnu zanemarenost. Dodatna vrijednost izložbe je suradnja ilustratorica koje su kroz nju stvorile platformu različitosti i divna umjetnička djela.