Izložba fotografija s Braniteljskog hodočašća zahvalnosti u Rim

Izložba fotografija kojom su  novogradiški  branitelji-hodočasnici ispričali dio priče s braniteljskog hodočašća zahvalnosti  u Rim 28. je travnja otvorena u prostoru bivše prodavaonice “Varteks” u središtu Nove Gradiške.

Podsjetimo- hodočašće zahvalnosti organizirala je Udruga dragovoljaca domovinskog rata uz potporu Grada,  Županije, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva vanjskih poslova, požeške biskupije i dobrih ljudi. Bio je to pokornički hod dug oko 900 km, na kojega su branitelji krenuli na Peplnicu. Kruna te njihove mirnodopske žrtve bila je susret sa Svetim Ocem, papom Franjom na audijenciji 5. travnja u Rimu. I time je njihov cilj bio ostvaren-zahvaliti za sve što je Sveta Stolica učinila za Hrvatsku i hrvatski narod, moliti za poginule hrvatske branitelje, za Domovinu, obitelji, svoj grad.Sudionici hodočašća bili su: Arsen Granda i Željko Bakunić, predsjednik i tajnik Udruge dragovoljaca domovinskog rata grada Nova Gradiška, dragovoljci:Branko Iskra, Željko Brčić, Alen Kocić-Koc, Ivan Jurasović i Željko Radošić, pripadnici Udruge Specijalne policije “ZEBRE” te Nenad Marčina iz Zadra.

Kao što je i rečeno prilikom povratka u Novu Gradišku 6. travnja, tako je i učinjeno. Izložba fotografija postavljena je braniteljima i “Bljesku” u čast, a u pripremi je knjiga te dokumentarni fil pod nazivom “Milijun koraka”.

Na otvorenju izložbe Arsne Granda je kratko podsjetio na hodočasnički put i susret sa Svetim Ocem, koji će svi oni pamtiti cijeli život.Nije bilo lako, ali zahvaljujući dubokoj vjeri i plemenitom cilju koji su imali pred sobom svladali su više od 900 km, a kruna hodočašća bila je audijencija kod Svetog Oca s kojim su se, kako je Granda naglasio, zadržali u dužem razgovoru. – Mir koji nam je ovaj susret s papom Franjom donio u neposrednom susretu, stisku ruke i blagoslovu zauvijek će biti u našim dušama- rekao je, među ostalim Arsen. Također je istaknuo kako je tijekom hoda Željko Radošćić izrađivao ili oblikovao križeve od različitog prirodnog materijala, pa su i ti križevi izloženi, a ostat će i u trajnom vlasništu Udruge dragovoljaca domovinskog rata grada Nova Gradiška.

Sva događanja na braniteljskom hodočašću zahvalnosti iz Nove Gradiške u Rim bilježio je foto aparatom i video snimkama Alen Kocić – Koc. -Materijala je izuzetno puno, a za ovu izložbu izdvojene su 82 fotografije kaže Alen. Njima su željeli prenijeti djelić doživljenoga u iznimno prijateljskim susretima u više od 30 mjesta od gotovo 100-injak kojima su prošli. – Bilo je teško od 8.000 fotografija napraviti izbor za ovu izložbu, ali učinili smo to zajedno. Fotografije su “sepija” zato što, sam, kako smo se dogovorili, htio njima pokazati zapravo da se radi o jednom događaju i ovakve fotografije su više dokumentarne- rekao nam je, među ostalim, Koc. Što se tiče dokumentarnog filma, počeo je, kako kaže “čistit kadrove”,  ali je mišljenja kako s tim ne treba žuriti jer želi, prije svega donijeti emocije koje  su proživljavali na hodočašću. Dogovor je, kako je rekao, da film bude završen i prikazan za Dan grada. – Nenad Marčina, naš prijatelj, branitelj i novinar piše i knjigu o ovom događaju, tako da ćemo imati cjelovitu priču- ističe Koc.

Otvorenju izložbe bili su nazočni članovi obitelji branitelja-hodočasnika, kao i Vesna Đapić, zamjenica gradonačelnika, general Mladen Mikolčević, Mihaela Đeraj voditeljica Odjseka društvenih djelatnosti grada te Dinka Matijević, direktorica TZ.

Izložba je otvorena čitanjem sadržaja pisma  Svetom Ocu, papi Franji (autori: Arsen Granda i Ljiljana Lukačević), a okupljenima se slijedećim riječima obratio i gradonačelnik Vinko Grgić: “Grad i ja osobno u potpunosti podržavamo sve vaše aktivnosti. A ovo što ste učnili je jedna velika i lijepa životna misija svih vas, na čast i vaših obitelji, vas osobno, kao i Grada, na čast našoj vjeri, koju ste promicali, kao i na čast braniteljskoj populaciji i Domovini. Ovo nije kraj. Uskoro ćemo imati još jedan veliki događaj.  Jednom velikom čovjeku, velikom papi Ivanu Pavlu II, otkrit ćemo spomenik i upravo će on biti sinonim za ovaj Grad. Njemu ste se na ovom hodočašću molili, zahvalili na taj način za sve što je, kao i Sveta Stolica, učinila i čini za hrvatski narod. Meni osobno to je veliko zadovoljstvo. Grad je doista ponosan na vas i za ovo što ste učinili i uvijek ćemo biti na vašoj strani”.

Izložba fotografija s Braniteljskog hodočašća zahvalnosti u Rim otvorena je u čast “Bljeska”, a i ovim putem još jedanput čestitamo našim hodočasnicima.

no images were found