Izložba akademskog slikara, mag. grafike Andre Banovca

s veseljem vas pozivamo na otvorenje izložbe akademskog slikara, mag. grafike Andre Banovca koje će se održati u petak 8. 11. u 12,00 sati. Izložbu čini izbor radova iz autorovih ciklusa Veze i Serotonin addiction.

Veselimo se vašem dolasku!

  • Prije izložbe održat ćemo radionicu monotipije s učenicima 2. A razreda OŠ “Mato Lovrak” u pratnji učiteljice Jasne Jedličko.

VEZE I SEROTONIN ADDICTION

Andro Banovac, splitski umjetnik, novogradiškoj se publici predstavlja samostalnom izložbom radova iz njegova dva ciklusa, Veze i Serotonin addiction, odnosno grafičkim otiscima.

Ciklus Veze, nastao kao plod istraživanja tijekom školovanja u Splitu i Ljubljani, ima dvojako značenje jer upućuje na formalne odnose unutar kompozicije, pitanje harmonije i ravnoteže, ali i potrebe za narušavanjem tih elemenata. Refleksija je to i autorovog profila, a govori o neposrednoj vezi između duha i materije, materije koja je ostvarena kao grafički oblik i koja ima potrebu iščitati se ponovo.

Prema riječima prof. Vladimira Rismonda ml. pogled na autorski opus Andre Banovca poučava nas ponajprije istini prema kojoj je tehničko-tehnološka procedura temelj ponavljanja, a ponavljanje osnova za varijaciju iz koje slijedi inovacija vidljiva u identitetu vizualnog znaka. Ono što nazivamo umjetnošću, pak, nije drugo do mimetička vještina kako sve navedene komponente sačuvati u skučenim granicama jedne slike.

Serotonin addiction, noviji ciklus radova potaknut spoznajama usvojenim tijekom usavršavanja u Amsterdam Grafisch Atelieru u Nizozemskoj, živi je organizam i  još uvijek se razvija i širi u autorovom grafičkom ateljeu u Splitu. Radove ovog ciklusa s tehnološkog aspekta karakterizira spoj fotografije i grafike, autor kapacitirano prihvaća tehničke mogućnosti primjene fotografije u dubokom tisku i litografiji te ih svjesno primjenjuje u svojim radovima. Sam naziv ciklusa pomno je promišljen i upućuje na interakciju te promišljanje osjećaja sreće, ali i prolaznosti, pomaknutih vrijednosti… radovi su dobrim dijelom ispunjeni socijalnim nabojem, istražuju razne aspekte pojava poput masovnog turizma, ljubavi, odrastanja, ali bez nasušne potrebe za kritikom, autor jednostavno preispituje, konstatira i (samo)ironično, svjedoči.

Koncepcijski se ciklus Serotonin addiction razlikuje od ciklusa Veze sadržajno usmjerenijom kompozicijom i jasnom tematikom, dok je serija Veze više apstraktno oblikovana formom.

Danijela Juranović, viša kustosica

ŽIVOTOPIS

Andro Banovac rođen je u Splitu 1982. godine. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja u Školi likovnih umjetnosti u Splitu, diplomirao je likovnu kulturu na Umjetničkoj akademiji u Splitu, dok poslijediplomsko obrazovanje nastavlja u Ljubljani na Akademiji za Likovno umetnost gdje je 2009. magistrirao, a godine 2013. pohađa umjetničko usavršavanje u studiju Amsterdams Grafisch

Ateliera, Nizozemska. Član je HULU Split, HDLU-a Zagreb, HDLU-a, član je udruge KVART iz Splita.

Godine 2007. stipendist je  Zaklade Adris grupe.

Radi kao učitelj likovne kulture u osnovnoj školi te istovremeno aktivno sudjeluje na likovnoj sceni u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i u inozemstvu.