ISPECI PA RECI – predstava za djecu

ISPECI PA RECI – predstava za djecu

SUBOTA, 17. 4. u 10, 30 sati

Dragi posjetitelji, s veseljem Vas pozivamo da pogledate zabavnu i poučnu predstavu za djecu naziva ISPECI PA RECI! u izvedbi Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život.

Ulaz je besplatan, broj mjesta ograničen pa vas molimo da mjesta rezervirate mailom na adresu tajnistvo@poumar-ng.hr ili pozivom na broj 331 010 (radnim danima od 7,00 – 15,00).

 

Poslovičare: Anita Matković, Dajana Biondić i Vojin Perić

Ispekli i izrekli:

tekst i režija: Ana Prolić

tekst songa: Vojin Perić

koreografija: Tamara Savićević

kostimografija i scenografija: Maša Žarnić

glazba: Nenad Kovačić

oblikovanje svjetla: Nenad Lalović

 

O predstavi:

 Odlučili smo vaše mudre glavice povesti na razigrano lutanje kroz misli i mudrolije naših predaka u izreke na kojima počivaju naše današnje navike i postupci. Pet poslovica kojima se najčešće služimo odjenuli smo u pet kratkih priča i dobili kazališni kvintet bez presedana. Kroz poslovicu prvu, dječicu podučavamo da „Um caruje, snaga klade valja“, druga priča nas uči da „Lijepa riječ sva vrata otvara“, a treća priča je pomalo medicinska, ali često i šire primjenjiva, jer kaže „Bolje spriječiti, nego liječiti“.

Četvrta priča događa se u parku, u kojem je jedna mala klupa na koju pokušava sjesti troje odraslih ljudi. Sve dok ne mare jedni za druge, ne mogu sjesti, no „Gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna“, pa kad počnu razmišljati i o drugima, udobno sjednu i hrane golubove. U posljednjoj priči, tri vještice koje baš ne vole malu djecu (jer su razigrana, vesela, vrckava, pametna i sve naj-naj-naj) smišljaju napitak pomoću kojeg će djeci mozak postati plitak, tijela troma pa će one zavladati svijetom i igrom. Kako to obično biva „Tko drugom jamu kopa, sam u nju pada“ pa  vještice postaju trome i plitka mozga, jer su same probale napitak.

Svih pet priča povezano je koreografijom iz koje se vidi kako su se poslovice prenosile s koljena na koljeno, putovale kroz vrijeme i došle do nas.

Predci su nam ostavili bogatstvo koje ne smijemo zanemariti i zaboraviti!