Instalacija integriranih fotonaponskih elektrana u sklopu projekta BIOSOL +

Grad Nova Gradiška instalirao je osam integriranih fotonaponskih elektrana na krovove zgrada u vlasništvu Grada i gradskih tvrtki u sklopu projekta BIOSOL + („Use of biomass and solar energy as renewable sources for sustainable and efficient energy for stand-alone complexes with a social purpose +“ – „Upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse društvene namjene +“) radi poticanja samoodrživosti zgrada proizvodnjom električne energije za vlastite potrebe.
Projekt BIOSOL + provodi se uz financijsku potporu Programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska-Srbija 2014-2020, kojeg uz Grad Novu Gradišku, provode partneri Grad Šabac i LAG Zapadna Slavonija.
Integrirane fotonaponske elektrane postavljene su na slijedećim građevinama društvene namjene u gradu Nova Gradiška: Gradskom bazenu, Domu hrvatskih branitelja, Društvenom centru, novoj Gradskoj vijećnici i zgradi namijenjenoj udrugama u Nazorovoj 8, zatim u prigradskom naselju Prvča na Reciklažnom dvorištu i u Ljupini na Društvenom domu Ljupina i zgradi NK Slaven Ljupina.
Kapitalizacija stečenog zajedničkog iskustva iz prethodnog projekta BIOSOL rezultirala je odlukom o instaliranju dodatnih kapaciteta za upotrebu solarne energije ukupne snage 100,8 kW u Novoj Gradiški. Povećanjem infrastrukturnih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora doprinijet će se povećanoj upotrebi održive energije i energetskoj učinkovitosti, što je i cilj projekta.

Fotografije izvor: Duplico d.o.o. i Grad Nova Gradiška