Gradska knjižnica Nova Gradiška i Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški – NOĆ KNJIGE 2023.

Poštovani,

Gradska knjižnica Nova Gradiška i Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški uz NOĆ KNJIGE 2023. s radošću Vas pozivaju na susret obilježavanja 120. obljetnice rođenja Đure Sudete

SUDETIN ZAVIČAJ PATNJE I NADE u ponedjeljak 24. travnja s početkom u 18.00 sati u prostoru Dječjeg odjela GKNG.

Sudjeluju:

književnik Ivan Slišurić, mr.sc. Književnosti, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški Vjekoslava Bagarić, prof. , Ernestina Straga-Šašić, ravnateljica GKNG, knjižničarka Biljana Dakić.

Pjesme će interpretirati Zrinko Kapetanić

Radujemo se Vašem dolasku!

 

Đuro SUDETA (10. travnja 1903., Stara Plošćica 30. travnja 1927., Opća bolnica Koprivnica)

hrvatski je književnik koji je nakon gimnazijskog školovanja u Zagrebu, od 1922. godine radio kao učitelj na građanskoj školi u Virju. Od ljeta 1925. liječio se od tuberkuloze u Topolšici, Zagrebu i Koprivnici. U kratkom životu izlaze mu dvije zbirke pjesama, “Osamljenim stazama” i “Kućice u Dolu”, a napisao je i nekoliko novela i feljtona. Pjesnik je sutonskih ugođaja, kiše, tjeskobe, bolesti i umiranja, ali je željan sunca, vedrine, proljeća i harmonije, a suočen s realnošću bolesničke postelje. Sudeta je lirik pun neposrednosti, stvaralac religiozna nadahnuća, koji traga za utjehom samotnika i traži iskupljenje u idiličnom miru snježnobijelih crkava. Od mnoštva pripovjedaka izdvaja se moderna lirsko-fantastična pripovijetka “Mor” prema kojoj  je snimljen film (Izvor: Wikipedia)

:::::::

Ivan SLIŠURIĆ, pjesnik i prozaik, rođen je 29. veljače 1936. u Rešetarima kod Nove Gradiške.

Osnovnu je školu završio u rodnome mjestu, gimnaziju u Novoj Gradiški. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu završio je studij jugoslavenskih književnosti i filozofije a magisterij iz hrvatske književnosti  na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao nastavnik u osnovnoj školi i profesor u novogradiškoj Gimnaziji.Dugogodišnji je član Društva hrvatskih književnika.
Živi i piše u Novoj Gradiški.
Prvom pjesmom javio se u subotičkim Rukovetima, zatim i prozom u časopisima (Polja, Dubrovnik, Republika, Forum na III. Programu Hrvatskoga radija), a pjesmama i pričama za djecu u Radosti, Smibu i na Radio Zagrebu.

Djela: Prvo lice ljeta (pjesme), Čakovec, 1980.; Minule ruke (pjesme), Zagreb, 1997.; Anđeo na satu (pripovijetke), Zagreb, 1998.,; Mlađakom s usana (pjesme u prozi), Vinkovci, 2000.; Munje i blagovijesti (pjesme u prozi), Zagreb, 2006.; Odvremenjeni put (poezija), Zagreb, Ceres, 2014. (predgovor Tito Bilopavlović, pogovor Sead Begović); Stabla i drugi ključevi (pjesme u prozi), Zagreb, Mala knjižnica, 2015.
Osupnut ljepotom zavičajnoga krajolika i bogatstvom oblika stvari i života, Ivan Slišurić  nastoji im doseći smisao i  pjesmom i pričom progovoriti o vremenu i sudbini čovjekovoj. Misli da pjesmom u prozi uspijeva najviše reći o čudu i tajni postojanja.

SUDETIN ZAVIČAJ PATNJE I NADE magistarski je rad Ivana Slišurića u kojem je, uz posebno minucioznu poetsku razradu  objavio i  mnoge dosad nepoznate podatke o životu i stvaralaštvu ovog mladog hrvatskog književnika, suvremenika A.B.Šimića s kojim dijeli istu tužnu sudbinu.

Ova tema uz obilježavanje 120. obljetnice rođenja Đure Sudete  bit će dijelom obilježavanja NOĆI KNJIGE 2023. u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška u ponedjeljak, 24. travnja u 18.00 sati u suorganizaciji s Ogrankom Matice hrvatske u Novoj Gradiški.