GRAD NOVA GRADIŠKA PRIMIO POVELJU ZA NAJ-AKCIJU U 2018. GODINI-ZA AKCIJU POU “MATIJA ANTUN RELKOVIĆ”- VATROMET KULTURE

Povodom Dana Konvencije UN-a o pravima djeteta Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“  organizirao je u utorak 20. studenoga 2018. godine u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu Savjetovanje „Gradovi i općine – prijatelji djece“ na kojemu je Gradu Nova Gradiška dodijeljena  Povelja Središnjeg koordinacijskog odbora „Gradovi i općine – prijatelji djece“ za „Naj-akciju 2018.“ – akciju Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ Nova Gradiška „VATROMET KULTURE“.

Ova akcija prepoznata je kao Naj-akcija kojom je poboljšan i uljepšan život djece Nove Gradiške.

Povelju su u ime Grada Nova Gradiška primile Mihaela Đeraj, predsjednica Koordinacijskog odbora za provedbu Akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“ Grada Nova Gradiška, Danijela Juranović, ravnateljica POU „Matija Antun Relković“ i Marko Ćosić, viši stručni suradnik u Odsjeku za društvene djelatnosti.

Na Svečanosti je sudjelovalo više od 240 sudionika koordinatora akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ iz brojnih gradova i općina iz cijele Hrvatske, uzvanici državnih tijela i partnera Akcije, djeca iz Dječjih foruma i Dječjih vijeća, gradonačelnici, načelnici, predstavnici ustanova, udruga, volontera, kao i predstavnici odgojno-obrazovnih ustanova Grada Zagreba.

VATROMET KULTURE

Od siječnja ove godine u Pučkom otvorenom učilištu M. A. Relković Nova Gradiška održavale su se aktivnosti u sklopu projekta VATROMET KULTURE, koji je osmišljen i realiziran od strane POU „Matija Antun Relković“, a kojim se nizom edukativnih, kreativnih radionica, koncertima klasične glazbe, izložbama, predstavama… željela  djeci približiti kultura i umjetnost kao sastavni dio obrazovanja. Projekt koji je pokrenut s ciljem kazališnog, glazbenog i likovnog opismenjavanja djece i mladih provodio će se tijekom šest mjeseci, a svaka aktivnost bila je prilagođena određenoj skupini djece i mladih.

U okviru projekta u SIJEČNJU je održana edukativno – likovna radionica za starije vrtićke skupine uz stručno vodstvo dviju umjetnica, Mateje Rusak, mag. ed. i Ivane Stepan, mag. ed.  Radovi su bili izloženi na izložbi dviju umjetnica naziva Feelings čijem su otvorenju prisustvovati i mali umjetnici.

U VELJAČI je otvorena izložba akademskog slikara Tomislava Šilipetra, naziva Kadrovi mentalnih slila. Kreativnom radionicom Crtanje po promatranju namijenjenoj starijim vrtićancima, a pod stručnim vodstvom Tomislava Šilipetra, učilo se djecu osnovama slikarstva.

TREĆA I ČETVRTA aktivnost u sklopu projekta bili su edukativni koncerti vrhunskih hrvatskih glazbenika. Prvi je  bio koncert puhačkog kvinteta Simply Brass, potom  koncert kvarteta Alisios .

U sklopu projekta održano je i predstavljanje knjige Hrvoja Zalara, Bljaksoni, tupsoni, kao i gostovanje vrlo poučne predstave Priča o Bogici ili nije sramota biti siromašan.

VATROMET KULTURE obuhvatio je i  edukativno – kreativnu dramsku radionicu za djecu, pod stručnim vodstvom mr. sc. Nikice Viličić, čiji je krajnji proizvod predstava koju izvode polaznici, a čija je izvedba  u više navrata održana u Domu kulture.

Programi projekta VATROMET KULTURE  uvelike pridonose razvoju i edukaciji publike, odnosno omogućivanju konzumacije vrijednog umjetničkog sadržaja širem krugu publike, posebno djece i mladih.

Projekt je u šest mjeseci obuhvatio  više od 1200 djece i mladih Nove Gradiške.