„Echoes of Art“ – Zvukovi umjetnosti

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška završila je provedbu aktivnosti još jednog projekta unutar Erasmus+ Programa; razmjene mladih pod nazivom „Zvukovi umjetnosti“. Sam projekt traje do srpnja 2017.

Projekt je razvijen u suradnji ukupno sedam međunarodnih partnera, kako sljedi: Baltic Regional fund iz Latvije, Javni zavod za mlade Ruše iz Slovenije, Backlash iz Španjolske, Aktif Genclik ve Spor Kulubu Dernegi iz Turske, Asociata D.G.T iz Rumunjske i AKTO iz Portugala; te je okupio 43 sudionika.

Projektne aktivnosti započele su 10. ožujka te su sudionici kroz osam radnih dana učili o participativnoj fotografiji, te radili na osiguravanju inkluzivnog sudjelovanja svih mladih unutar naših zajednica, neovisno o preprekama s kojima se oni susreću, kroz interkulturalnu razmjenu i dijalog.

Tijekom provedbe aktivnosti održano je i predavanje prof. Vedrana Obućine o kulturi Islama; tijekom kojeg je predavač na zanimljiv i interaktivan način približio ovu temu sudionicima i produbio njihovo razumijevanje islamskog kulturnog kruga.

Također, 14.3. je na Trgu kralja Tomislava (Kockici) održana interkulturna prezentacija svih zemalja uključenih u projekt. Sudionici su prezentirali svoje zemlje kroz priču, hranu, pića i tradicionalne plesove u kojima su nam se pridružili i stanovnici lokalne zajednice. Također, sudionike je pozdravila, te se zahvalila na prezentaciji njihovih kultura i zamjenica gradonačelnika, gđa. Vesna Đapić.

U nastavku provedbe razmjene, 16.3. u prostoru Turističke zajednice Grada Nova Gradiška, kao ključni event, održana je izložba fotografija koju su sudionici osmislili, dizajnirali i proveli uz pomoć UGNG kao organizatora. Na izložbi su prezentirane fotografije u pet različitih serija fotografija, od kojih je svaka imala specifičan fokus. Sudionici su kreirali fotografije unutar svoje odabrane teme na umjetnički i abstraktan način, koristeći znanje stečeno tijekom razmjene u stvaranju zadovoljavajućeg rezultata; te su fotografijama odgovorili na sljedeća pitanja:

Kako smo došli ovdje?; Što znači biti različit za mlade?; Kako neprihvaćanje različitosti utječe na društvo?; Zašto je tolerancija važna?; Što je rješenje za smanjenje povećane netrpeljivosti koju mladi izražavaju prema drugačijima?.

Podsjećamo kako se izložba fotografija može pogledati u TZGNG idućih mjesec dana, u vremenu od 9.00 do 15.00 h; te online na linku: https://web.facebook.com/EoANG2017/?_rdr

Vrednovanje provedeno zadnji dan provedbe aktivnosti, 17.3., pokazalo je kako su sudionici iznimno zadovoljni kvalitetom provedbe aktivnosti; a kao najvažniji ishod učenja izdvajamo osviještavanje sudionika o korištenju fotografije kao alata za slanje poruka tolerancije i uvažavanja različitosti.

UGNG ovim putem zahvaljuje sudionicima koji su uložili veliki trud u stvaranje fotografija od kojih svaka priča posebnu priču; a koje kao cjelina osviještavaju ulogu pojedinca u izgradnji solidarnijeg društva. Također, zahvaljujemo se Turističkoj zajednici grada Nova Gradiška na ustupanju prostora, svim građanima koji su podržali naš projekt posjećivanjem aktivnosti, te svim medijima koji prate naš rad. Ovim putem se želimo zahvaliti i svom osoblju pansiona „Slavonski Biser“ na pruženom gostoprimstvu, te udruzi „Rock Starci“ na izvrsnoj organizaciji tradicionalne slavonske večeri.

Napominjemo kako projekt još nije završen, te nam slijedi faza širenja rezultata i vrednovanja cijelog projekta. Svi će partneri održati istovjetnu izložbu fotografija u svojoj lokalnoj zajednici kao glavnu diseminacijsku aktivnost.

Vjerujemo kako provedba ovog projekta doprinosi stvaranju povezanije i uključivije Europe koja slijedi vlastite vrijednosti.

 

 

Nikolina Jureković

Voditeljica projekta

UGNG

no images were found