Dostojanstveno i svečano obilježena 26. obljetnica 3. gardijske brigade “Kune”

U Novoj Gradiški je 29. travnja dostojanstveno i svečano obilježena  26. obljetnica 3. gardijske brigade “Kune”. Domaćin je bio novogradiški Ogranak  “Kuna” i Grad Nova Gradiška, a pokrovitelj Ministarstvo hrvatskih branitelja RH.

Odluku da se središnja svečanost održi u Novoj Gradiški donio je  Organizacijski odbor u kojemu su bili predstavnici svih udruga proisteklih iz 3. Gardijske brigade ; iz Osijeka, Belog Manastira, Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Slavonskog Broda i Nove Gradiške.

Sa središnjeg novogradiškog trga u svečanom mimohodu domaćini i gosti prošli su ulicama grada predvođeni pripadnicima Počasno-zaštitne bojne u povijesnim odorama, potom je u župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije služena sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje, a predslavio ju je župnik vlč. Perica Matanović. Kod oltara je bio i vojni kapelan iz Osijeka Ante Mihaljević, koji je vodio molitvu kod Spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima i prvog hrvatskog predsjendiku dr. FranjeTuđmana, prilikom polaganja vijenaca. Pridružili su mu se i vlč. Matanović te vlč. Željko Volarić, vojni kapelan u Požegi, dekan Novogradiškog dekanata i župnik u Vrbju.

Počast su polaganjem vijenaca, pajljenjem svijeća i molitvom odala brojna izaslanstva i predstavnici udruga:

Udruga roditelja i udovica, djece; bivši pripadnici  3. gardijske brigade i predstavnici udruga proisteklih iz 3. gardijske brigade; izaslanik predsjednice RH i Ministra obrane, Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov,; Ministar hrvatskih branitelja i jedan od ratnih zapovjednika 1. gardijske brigade “Tigrovi” umirovljeni brigadni general Tomo Medved; u ime Ministarstva unutarnjih poslova RH, počast je odao načelnik PUBPŽ Ante Zovak s načelnicima PP Nova i Stara Gradiška;  izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora na čelu s izaslanikom general-pukovnikom Mladenom Kruljcem, jednim od ratnih zapovjednika 3. gardijske brigade “Kune” te s brigadnim generalima Mladenom Mikolčevićem i Matom Bilonjićem,;članovi Udruge veterana 1. gardijske brigade Tigrovi s brigadnim generalom Rudijem Stipčićem, tijekom Domovinskog rata zapovjednikom Operativne grupe Posavina;  izaslanstvo u ime Zapovjedništva za obuku i doktrinu Osijek, zapovjednik mehanizirano-oklopne brigade Denis Tretinjak, i zapovjednik tenkovske bojne Kune pukovnik Valentin Stroza; članovi zbora gardijskih postrojbi na čelu s predsjednikom Miljenkom Kolobarićem;  predstavnici Udruge veterana 2. gardijske brigade, Gromovi, Pume,  4. gardijske brigade Paukovi, Koordinacija udruga BPŽ; gradonačelnik NG Vinko Grgić, njegova zamjenica Vesna Đapić i saborski zastupnik Davor Vlaović; izaslanstvo općine Rešetari na čelu s načelnikom Zlatkom Aga;  predstavnici HVIDRE Slavonski Brod i BPŽ; ratni zapovjednik Specijalne policije RH general-pukovnik Mladen Markač, predstavnici Udruge Specijalne policije iz Zagreba na čelu s Josipom Klemom te NG na čelu s Darkom Musiov, predstavnici Zajednice udruga postrojbi  zbora narodne garde i HV-a; predstavnici udruge dragovoljaca domovinskog rata Sesvete, udruge proistekle iz domovinskog rata grada NG.Uslijedio je svečani program u Domu kulture, a svečanost proslave 26. obljetnice 3. gardijske brigade oplemenili su Gradska glazba NG i Hrvatsko pjevačko društvo Graničar.

Bila je ovo prigoda razgovarati i s domaćinima i s visokim gostima. Evo što smo zabilježili u razgovoru s Marinom Pišonićem jednim od zapovjednika 3. gardijske brigade: ”

“Sve nas je manje, ali tu smo, hvala Bogu! Pišem knjigu o domovinskom ratu na području Nove Gradiške  da pobijem sve one teze koje su drugi pribrojavali sebi. Nikako da shvate da su “Kune” prva postrojba na novogradiškom ratištu. Nova Gradiška i novogradiško ratište je drugo ratište po broju stradalih u Hrvatskoj. To mnogi pokušavaju omalovažiti i pokušavaju skrenut povijest u nekom novom smjeru. Međutim, nas ima još, hvala Bogu, živih, koji ćemo  istinu o domovinskom ratu pronijet i kroz pisane materijale i vratit istinu u pravom smjeru”.

Na svemu što su učinili u obrani Domovine  došli su i”Kunama” zahvaliti i  ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ujedno izaslanik Predsjednice RH, roditelji poginulih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u ime  Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave brodsko-posavske načelnik Ante Zovak,  župan brodsko-posavski Danijel Marušić, novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić i njegova zamjenica Vesna Đapić te saborski zastupnik Davor Vlaović.

Treća Gardijska brigada ZNG „Kune“ elitna je postrojba hrvatskih oružanih snaga ustrojena 29. travnja prije 26. godina u Vinkovcima. Nemjerljiv je njezin doprinos u obrani Hrvatske. Brigada je osnovana po zapovjedi tadašnjeg predsjednika dr. Franje Tuđmana iz specijalnih postrojbi MUP-a.

„Kune“ su dale velik doprinos u obrani i oslobađanju privremeno okupiranih dijelova RH.Sudjelovali su u obrani Vukovara, Vinkovaca, Osijek, u borbama u zapadnoj Slavoniji, Posavini, “Bljesku” i “Oluji”.

U operaciji Bljesak, kojom je oslobođen okupirani dio zapadne Slavonije, Kune su bile na istočnom pravcu napada, a njezini pripadnici prvi su ušli u Okučane. Za vrijeme akcije Oluja, 3. brigada sudjelovala je u operaciji “Zid”  kako bi onemogućila prodor neprijateljskih snaga iz smjera istoka.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 375 njezinih pripadnika, 1.111 je ranjeno, a 17 se smatraju nestalima.

Danas je bila prilika da svi govornici i na svečanosti održanoj u Domu kulture još jednom posjete na herojstvo pripadnika 3. Gardijske brigade „Kune“ i odaju počast pripadnicima koji su živote utkali u temelje slobodne i neovisne domovine Hrvatske.

Razgovarali smo ovom prigodom i s izaslanikom  Predsjednice RH, a bio je to general zbora Mirko  Šundov. Evo njegovih riječi:”Izuzetno mi je drago da sam danas u NG. Moram priznati emocije rade i zapravo je dobro da je tako. Prilika je ovo susresti puno kolega, prijatelja. To zajedništvo koje smo imali u ratu, osobito Slavonija, Dalmacija, 3. i 4. Gardijska brigada, to se pamti za cijeli život. Upravo mi je zato i drago da sam ovdje, prije svega kao čovjek i kao suborac ovih dragih ljudi, a onda naravno i kao izaslanik Predsjednice  i Ministra  i kao Načelnik GSOSRH. Svim pripadnicima 3. Gardijske brigade čestitam ovaj veliki Dan i želim im svako dobro, a posebnu zahvalnost  izražavam našim poginulim kolegama, suborcima i njihovim obiteljima na toj žrtvi koju su dali za slobodu i opstojnost  ove najljepše zemlje na svijetu”.

Razgovarali smo i s Ministrom hrvatskih branitelja Tomom  Medvedom. Evo što nam je, među ostalim rekao:” Prije svega svim pripadnicima 3. Gardijske brigade čestitam ovu obljetnicu, a na poseban način upućujem pozdrav obiteljima poginulih, nesatlih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatskim ratnim vojnim invalidima. Zasigurno svaki ovakav susret  je pun emocija i prilika da se susretnu preživjeli pripadnici 3. Gardijske brigade. Zadovoljstvo mi je da je ove godine 26. obljetnica ovdje u Novoj Gradiški, da su tu većina pripadnika preživjelih veterana 3. Gardijske brigade. Zahvaljujem se Udrugama, organizatorima, koji su upriličili ovu veličanstvenu proslavu. I ovom prilikom, svakako, želim zahvaliti pripadnicima 3. Gardijske brigade  na doprinosu koji su dali u obrani domovine od Vukovara do juga Hrvatske”.

Ministar hrvatskih branitelja uvijek ističe potrebu zajedništva kako branitelja, tako i cijelog našeg naroda, a to je učinio i ovoga puta i dodao:”Mi smo svjesni svih povjesnih činjenica i na njih konstantno upozoravamo. Nad Hrvatskom je tada izvršena agresija i mudrim vodstvom, odlučnošću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrabrošću hrvatskih branitelja Hrvatska je prvo obranjena, a potom i oslobođena. I “Bljesak” je uvijek također prigoda  prisjetiti se tih dana kada je HV bila potpuno spremna osloboditi svaki pedalj hrvatske zemlje. S “Bljeskom” smo pokazali da smo spremni, a s našom operacijom “Oluja” smo u konačnici i realizirali izlazak na granice i oslobađanje Hrvatske. I “Bljesak” je također  prigoda s ponosom iskazati zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos te iskazati poštovanje svim onim obiteljima civilnih žrtava domovinskog rata koje su, uslijed odmazde,  nakon uspješne akcije “Bljesak, izgubili svoje najmilije. Prisjećanje na naše operacije uvijek mora biti usmjereno ka iskazivanju poštovanja i počasti kako stradalima tako i preživjelim hrvatskim braniteljima. I mora biti ohrabrenje svaki ovakav susret preživjelim hrvatskim braniteljima  da danas gradimo zemlju na idealima kako su ih imali naši poginuli, nestali i umrli hrvatski branitelji, a tako i preživjeli”.

U ime grada na svečanosti u Domu kulture okupljenima se obratila Vesna Đapić, zamjenica gradonačelnika slijedećim riječima:” Poštovane obitelji poginulih hrvatskih branitelja, dragi heroji i prijatelji, srdačno vas pozdravljam u ime grada i gradonačelnika Vinka Grgića i zahvaljujem na dolasku na ovaj vrijedan i značajn događaj u našemu Gradu, na obilježavanje 26. obljetnice osnutka 3. gardisjke brigade “Kune”. Osobita mi je čast pozdraviti sve drage goste ovdje prisutne sa željom da se ugodno osjećate u našem gradu. S dubokim poštovanjem i ponosom mi u Novoj Gradiški danas odajemo priznanje svim hrvatskim braniteljima, a osobito onima koji su svoje živote utkali u temelje stvaranja lijepe nam domovine Hrvatske, kao i pripadnicima 3. gardijske brigade, koja danas slavi 26. rođendan. Od srca 3. gardijskoj brigade  u ime grada čestitam 26. rođendan. Hvala vam na svim doprinosima u obrani lijepe nam domovine. Dragi branitelji Grad Nova Gradiška će se uvijek ponositi svime što ste učinili za grad i domovinu, stajati vam na raspolaganju i s dobrodošlicom, jer to je doista najmanje što možemo učiniti. Vama, dragi branitelji želim dobro zdravlje i dug život!

Slavljenici, pripadnici 3. gardijske brigade nastavili su druženje s prijateljima i gostima u novogradiškom Društvenom domu.

no images were found