Dom kulture ugošćuje Međunarodni festival slikovnice „Ovca u kutiji“

Dom kulture ugošćuje Međunarodni festival slikovnice „Ovca u kutiji“

Dragi prijatelji,
s veseljem najavljujemo Međunarodni festival slikovnice „Ovca u kutiji“ koji za vas organizaciju novogradiški Dom kulture i udruge Kreativna mreža i Knjiga u centru. Festival se održava u terminu 23. – 25. svibnja.

Međunarodni festival slikovnice OVCA U KUTIJI ove godine održat će se i u Slavoniji i u Istri!!! Festival ćemo započeti u svibnju mjesecu u Novoj Gradiški, gdje će od 23. do 25. svibnja, u suradnji s POUMAR Nova Gradiška autori Vane Kosturanov, Nikolina Manojlović Vracar, Branka Hollingsworth, Nara Ilustracije, Ana Galant, Irena D Zelena, Alma Pongrašić, Darko Macan, Zoran Pongrašić, Iva Ciceran i Ana Đokić predstaviti suvremene hrvatske i inozemne slikovnice djeci Slavonije.

Održat će se i svečano otvorenje izložbe makedonskog ilustratora i autora – Vaneta Kosturanova.

U trodnevnom druženju namijenjenom širokoj publici; struci, djeci i odraslima, biti će održani književni programi, likovne radionice ilustracija i razna predavanja o slikovnicama i čitanju.
Održat će se i akcija „Slikovnica u izlogu“ gdje slikovnice stoje po izlozima grada Nove Gradiške i zadnjeg dana se dodjeljuju publici i djeci.
Želja udruga KNJIGA U CENTRU i KREATIVNE MREŽE iz Zagreba i POUMAR-a Nove Gradiške koji organiziraju Festival, jest popularizirati slikovnicu i njezine autore te pružiti priliku umjetnicima i ljubiteljima slikovnica za upoznavanje ovog visokovrijednog književnog žanra.

Nakon Nove Gradiške, festival će se, već tradicionalno, održati u rujnu mjesecu u Pazinu.
Organizator: Knjiga U Centru / Suorganizator: Kreativna mreža
Partneri: POUMAR Nova Gradiška, Gradska Knjižnica Pazin

Festival slikovnice Ovca u kutiji proizašao je iz istoimene književno-likovne nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu, a dodjeljuje se od davne 2005. godine. Nagrada se sastoji od skulpture OVCA U KUTIJI. Jedina je to nagrada u Hrvatskoj u kojoj stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora (članovi žirija mijenjaju se svake godine) pregledava cjelokupnu godišnju produkciju slikovnica i vrednuje umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom. Uz stručni žiri, najbolju slikovnicu bira i neovisan dječji žiri (članovi žirija mijenjaju se svake godine). U godinama kada se nagrada OVCA U KUTIJI dodjeljuje u okviru Međunarodnog sajma knjiga Interliber, dodjeljuje se i nagrada publike.