Dom Kulture – Svjetski dan audiovizualne baštine u Domu kulture

Svjetski dan audiovizualne baštine u Domu kulture

Svjetski dan audiovizualne baštine u našem kinu ćemo obilježiti 26. 10. u 10,00 sati besplatnom  projekcijom svevremenskog, dječjeg filmskog klasika Družba Pere Kvržice i izložbom Popratno filmsko gradivo.

Svjetski dan audiovizualne baštine osmišljen je kao polazište za jačanje svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine kao zajedničkog naslijeđa svih ljudi koje pomaže očuvanju globalnog kulturnog identiteta. Otkako je UNESCO 2005. godine 27. listopada proglasio Svjetskim danom audiovizualne baštine, vlade, nacionalni filmski arhivi, televizijske i radio stanice, udruge i brojne filmske institucije svake godine diljem svijeta organiziraju javne programe, rasprave i predavanja s ciljem isticanja  osjetljivosti i ugroženosti audiovizualnog nasljeđa te se objavljuju i dosad nepoznati filmski radovi iz zaštićenih kolekcija.

Kako bismo jačali svijest o važnosti očuvanja audiovizualne baštine program se ove godine obilježava tri dana, od 26. do 28. listopada. Organizatori programa u Novoj Gradiški su  Kino mreža, Hrvatski državni arhiv  – Hrvatska kinoteka i POU M. A. Relković.

Vraćanje u bezbrižno djetinjstvo s kultnim filmom za djecu i odrasle Družba Pere Kvržice

Mlađoj publici ali i onoj koja se želi vratiti u bezbrižno djetinjstvo program Svjetskog dana audiovizualne baštine donosi projekciju kultnog filma Družba Pere Kvržice, svevremenskog filmskog remek djela naše kinematografije.

Družba Pere Kvržice, film za djecu koji će i najodraslije vratiti u bezbrižno djetinjstvo u kojem grupa dječaka u malom mjestu obnavlja razrušeni stari mlin. Ipak, postoje i oni kojima njihov plan nikako ne odgovara. Već godinama seoska vodenica nije u pogonu, a središnji je problem mnogih seljaka. Oni za svoje potrebe moraju koristiti parni mlin što je u interesu vlasnika mlina. Seoski dječaci, na čelu s Perom, osnivaju Družbu i zadatak im je svoje slobodno vrijeme provesti obnavljajući vodenicu. Na tom putu očekuje ih niz pustolovina, pa čak i opasnost. Pero, Medo, Šilo i Milo Dijete četvorica su članova Družbe, ali i vrijedni dječaci. Ne boje se nikakvog fizičkog posla, a i znaju čuvati mnoge tajne. Njihova tajnovitost i pustolovni duh ovaj film će pretvoriti u niz uzbudljivih akcija. Dječji filmski klasik zabavan je i svevremen film o prijateljstvu i snazi zajedništva pa je podjednako zanimljiv i mlađim i starijim generacijama.

Izložbom skrećemo pozornost na aspekte filmske umjetnosti koji često ostaju izvan fokusa

I ove godine program obuhvaća i prigodnu  izložbu naziva Popratno filmsko gradivo, koja uključuje fotografije i opis odabranih dokumenata i predmeta iz Zbirke popratnog filmskog gradiva Hrvatskog filmskog arhiva. Izložba je ujedno prilika je da se na poseban način upoznamo s aspektima procesa stvaranja filmske umjetnosti koji često ostaju izvan fokusa.

Svi posjetitelji Doma kulture imat će priliku pogledati izložbu od 26. 10. do 8. 11. 2018.

Program financijski podržavaju Hrvatska elektroprivreda i Hrvatski audiovizualni centar.