Dan državnosti ostojanstveno obilježen u Novoj Gradiški

U nedjelju, 25. lipnja polaganjem vijenaca i cvijeća, paljenjem svijeća, minutom šutnje i molitvom kod Spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u Novoj Gradiški, dostojanstveno je obilježen rođendan Domovine.

Učinili su to predstavnici Udruga djece, udovica i roditelja poginulih hrvatskih branitelja grada NG, predstavnici HVIDRE, potom izaslanstvo županije Brodsko-posavske na čelu sa županom Danijelom Marušićem, izaslanstvo grada Nova Gradiška na čelu s gradonačelnikom Vinkom Grgićem i predsjednicom Gradskog vijeća dr. Ljepšom Rakas Vujčić, predstavnici Udruga veterana i dragovoljaca BPŽ  i grada NG, udruge branitelja liječenih od PTSP-a, udruge Specijalne policije “ZEBRE”, Policijske postaje NG na čelu s načelnikom Marinom Marjanovićem, potom zajedno predstavnici Udruga hrvatskih branitelja i ratnih veterana 121. brigade-pukovnije NG, gradski vijećnici i zaposlenici gradske uprave, predstavnici JVP i DVD NG, Dječjeg vrtića NG, predstavnici udruge umirovljenika i drugih udruga civilnog društva, kao i predstavnici Gradskog odbora HDZ-a grada Nova Gradiška.

Na minutu šutnje pozvao je gradonačelnik Vinko Grgić, a molitvu je vodila Marija Španović, veteranka Domovinskog rata.

-Proslavu Dana državnosti počeli smo odavanjem počasti ljudima koji su za našu i slobodu naše domovine dali svoje živote. Oni su ishodište! Sa zahvalnošću i s poštovanjem smo se poklonili njihovoj žrtvi, kao i žrtvi svih hrvatskih branitelja, njihovih obitelji, svih stradalnika Domovinskoga rata. Grad Nova Gradiška nikada ih neće zaboraviti i tako će biti dok god postoji ovaj grad, koji se ponosi svojim braniteljima. Dosta radimo i na objedinjavanju udruga proisteklih iz Domovinskog rata na način da činimo puno toga kako bismo ih približili u razmišljanju da budu pod istom “kapom” pod kojom su bili i prije 26. godina,  zajedno-rekao nam je u razgovoru gradonačelnik Vinko Grgić.

Veseli činjenica da su počast poginulim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, zajedno, na ovogodišnji Dan državnosti, odali predstavnici Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije i Udruge ratnih veterana 121. brigade-pukovnije grada NG.

-Udruga hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije grada NG djeluje već sedam godina. Ovo što se dogodilo prije tri godine nije proizvod većine, već pojedinaca. Nikada se nismo dijelili, niti to planiramo. Cilj nam je zajednički raditi na svim projektima u cilju braniteljske populacije i zajedno obilježavati sve obljetnice iz Domovinskog rata. Vjerujem da će i drugi uvidjeti da trebamo biti zajedno i ne dozvoliti da nas politika dijeli. U interesu je svih branitelja da u ovom vremenu prestanemo s razjedinjavanjem i podjelama i ovo je znak spajanja da se pokaže sloga i da se ide prema zajedništvu u kojemu smo stvarali i temelje hrvatske državnosti- istaknuli su nam u razgovoru predsjednici spomenutih udruga Damir Matošević i Ante Kikić.

no images were found