Koncert Zagrebačkog gitarskog dua

ZAGREBAČKI GITARSKI DUO
PONEDJELJAK, 26. 2. u 19:00
DOM KULTURE

ULAZ SLOBODAN

S osobitim veseljem vas pozivamo na koncert Zagrebačkog gitarskog dua koji će se održati u ponedjeljak, 26. veljače s početkom u 19:00. Duo će izvesti skladbe Johanna Sebastiana Bacha (obr. Cerović-Krivokapić), Ivane Kiš, Astora Piazzolle (obr. Fragnito-Matarazzo), Berislava Šipuša te Ide Presti.
Ulaz je slobodan.

  • PROGRAM:
    Johann Sebastian Bach: Engleska suita br. 2, BWV 807

    (obr. Cerović-Krivokapić)
    Preludij
    Allemande
    Courante
    Sarabande
    Bourrée I
    Bourrée II
    Gigue
  • Ivana Kiš: choral for the end of summer
    1 gray sky, morning waves
    2 mechanical fish
    3 only sun
    4 choral for the end of summer
    Astor Piazzolla: Tango suita
    (obr. Fragnito-Matarazzo) Tango br. 1 – Allegro
    Tango br. 2 – Andante
    Tango br. 3 – Allegro
  • Berislav Šipuš: Uspavanka za San Roa, pticu ljubavi
  • Ida Presti: Espagne

Zagrebački gitarski duo, kojeg čine Morana Pešutić i Tomislav Vasilj, nastao je 2014. godine iz želje za promicanjem repertoara za dvije gitare i populariziranja gitarskog dua u Hrvatskoj. U svoje programe uvijek nastoje uključiti i hrvatsku glazbu za gitaru, a u želji da prošire repertoar za dvije gitare počeli su surađivati s hrvatskim skladateljima. Zagrebački gitarski duo do sada je ostvario mnogobrojne nastupe, a svakako su za izdvojiti ciklus Guitarra Viva, Zagrebački gitaristički festival, Međunarodni gitaristički festival Tremolo u Skopju, Youngmasters festival u Samoboru, Međunarodno gitarističko natjecanje Ida Presti i Baromus festival u Rovinju. Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga također je prepoznalo njihov rad te su nastupili na svečanom otvorenju povodom obilježavanja šezdesete obljetnice Hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe.
„Spoj strasti, virtuoznosti i emotivnosti“, Srđana Vrsalović, glazba.hr
„Njihova je uvjerljiva interpretacija, bogata finim dinamičkim nijansama, balansiranog promišljanja zvuka i tišine, otkrila sličan senzibilitet za glazbeni tijek i inspiraciju izvanglazbenim temama s hrvatskim skladatelji(ca)ma čiju su glazbu izvodili.“, Srđana Vrsalović, glazba.hr

Foto: Matej Grgić/Glazba.hr

Strastvenost i emocionalnost plesnog ritma kroz tri stavka Morana i Tomislav izveli su koordinirano i s mjerom, suvereno odgovarajući na virtuozne izazove koje je skladatelj postavio pred inteprete. “, Srđana Vrsalović, glazba.hr
Svojim su interpretacijama glazbenici pokazali slojevitost senzibiliteta i muzikalnosti, a program je tako postigao pravu gradaciju, a publici priuštio užitak komornog muziciranja, koji se na koncertima ciklusa Guitarra viva uvijek iznova doživi. “, Srđana Vrsalović, glazba.hr
„ … bilo nevjerojatno slušati složnost dvoje glazbenika koji su doista zvučali kao jedan instrument, precizan i usklađen. No više od tehničkog aspekta publiku je osvojila iznimna muzikalnost i višeslojni senzibilitet glazbenika, kao i njihova međusobna komunikacija i razumijevanje. Bila je to večer predanog muziciranja s mnogo profinjene osjećajnosti koja je istkala dojmljivu atmosferu“ , Marija Saraga, Sedam dana glazbe

Morana Pešutić je diplomirala gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darka Petrinjaka, a magistrirala na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu u klasi profesora Zorana Dukića. Tijekom svog školovanja usavršavala se i na brojnim seminarima koje su vodili istaknuti gitaristički pedagozi iz Hrvatske i inozemstva.
Nastupala je diljem Hrvatske i Europe, a velik dio njenog koncertnog života čini komorno muziciranje, pa je tako bila član nekoliko komornih sastava među kojima su za izdvojiti The Hague Guitar Quartet i Amicorde Guitar Trio.
2018. godine sudjelovala je u projektu Guitarrismo uz Zorana Dukića, Petrita Çekua, Maroja Brčića, Tomislava Vukšića, Tvrtka Sarića, Krešimira Bedeka i Pedra Ribeira Rodriguesa. Oktet je održao koncert i na Dubrovačkim ljetnim igrama iz kojeg je proizašao CD/DVD u izdanju Croatia Recordsa.
Od 2009. godine bavi se i pedagoškim radom a trenutno radi kao profesorica gitare u Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu. Njeni učenici postižu zamjetne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima, a članica je i ocjenjivačkih sudova na natjecanjima klasične gitare, te drži seminare i majstorske tečajeve.
Osim koncertne i pedagoške djelatnosti bavi se i promicanjem kulture klasične gitare te je, između ostalog, bila idejna začetnica i suosnivačica Zagreb Guitar Festivala kao i umjetnička ravnateljica Festivala u njegova prva dva izdanja. Pet godina bila je umjetnička ravnateljica Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika Youngmasters i popratnog Festivala, te članica organizacijskog tima, a također je suosnivačica i umjetnička ravnateljica Međunarodnog gitarističkog natjecanja Ida Presti koje se održava bienalno od 2018. godine.
Iste godine izabrana je za predsjednicu Hrvatske udruge gitarskih pedagoga te organizira godišnje stručne skupove nastavnika gitare.

Tomislav Vasilj magistrirao je gitaru u klasi prof. Martina Myslivečeka na Hochschulle für Musik und darstellende Kunst u Grazu (danas Kunstuniversität Graz). Usavršavao se na brojnim seminarima istaknutih gitarističkih pedagoga.
Nastupa samostalno kao i u različitim sastavima. Djelujući u Zagrebačkom gitarističkom kvartetu nastupio je u preko dvadeset zemalja Europe, Sjeverne Amerike, Afrike i Azije, te snimio nekoliko nosača zvuka. Kao član spomenutog kvarteta nastupao je sa raznim orkestrima među kojima je i Zagrebačka filharmonija.
Kao solist nastupio je na brojnim manifestacijama, a za istaknuti su Varaždinske barokne večeri i Glazbena tribina.
Od 1999. radi kao profesor gitare na Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu.
Redoviti je član ocjenjivačkih sudova na gitarističkim natjecanjima, a održava i seminare za učenike osnovnih i srednjih škola.
Od 2021. godine umjetnički je suradnik Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Koncert se održava u organizaciji Doma kulture Nova Gradiška i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH i Grada Nova Gradiška.