175. rođendan Matice Hrvatske proslavljen u Novoj Gradiški

Najstarija kulturna ustanova u Hrvata, Matica Hrvatska  obilježava u ovoj godini  175-i rođendan, a navršilo se i 50 godina Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika.

I upravo su te značajne obljetnice proslavljene i u Novoj Gradiški. Tim povodom  u novogradiškom Domu kulture 16. su ovog mjeseca polaznici Glazbenoga odjela OŠ Mato Lovrak održali koncert posvećen hrvatskim skladateljima.

Organizatori ovog događaja bili su novogradiški Ogranak Matice Hrvatske i Glazbeni odjel spomenute škole, a pokrovitelji Grad i Učilište Relković.

U uvodnom dijelu ove slavljeničke večeri okupljenima se obratio prof. Josip Ostić, predsjednik novogradiškog Ogranka Matice, a nama u razgovoru istaknuo:

“Jako sam ponosan što je Ogranak MH u Novoj Gradiški među prvima koji poslije proslave na nacionalnoj razini obilježavamo ove velike i  vrijedne obljetnice.To činimo zahvaljujući suradnji s Glazbenim odjelom OŠ “Mato Lovrak” i Učilištem “Relković”.Jako mi je drago što će ove matičine obljetnice uljepšati baš mladi glazbenici, koji su naša budućnost, a i oni će nešto naučiti o Matici Hrvatskoj, što je ona bila u prošlosti i što znači danas. Tu je i obljetnica Deklaracije  o hrvatskom jeziku, koja je također važna za naš narod i našu državu. Predstoji nam predstavljanje 16. Godišnjaka, potom i svečana dodjela knjiga najboljim učenicima naših škola, a poslije ljetne stanke i aktivnosti obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige. Novogradiški ogranak MH nositelj je projekta obnove crkve Svih Svetih na  Gradskom groblju. Vrijednost ove crkve otkrio je Konzervatorski  odjel u SB, učinjena su arheološka ( Gradski muzej NG) i konzervatorska istraživanja,  a sve je počelo prije pet godina kada je utvrđeno da ona datira iz 13. st. To je jako vrijedan spomenik naše kulturne baštine gdje smo mi kao nositelji programa i ponosan sam što sudjelujemo i u takvim akcijama”.

U ime Grada i svoje zamjenice Vesne Đapić, također nazočne ovoj svečanosti, pozdravne, ali i riječi potpore radu i djelovanju Matice uputio je gradonačelnik Vinko Grgić:”Izuzetno mi je drago što mogu nazočiti ovom događaju u povodu 175.  godina MH, nečemu što je izuzetno vrijedno i kvalitetno. MH je prije svega institucija, koja toliko dugo traje i koja promiče hrvatsku riječ i koja promiče sve ono što nam je dugi niz godina bilo potrebno. Meni je drago da i naš Ogranak MH slavi 143. godina osnutka i 26. godina rada u slobodnoj hrvatskoj državi. To znači da naš grad koji je jedan od najmlađih u Hrvatskoj ipak ima dugu i kvalitetnu tradiciju. To je ono što vrijedi. MH u našem prostoru kao nositelj kulturnih zbivanja, intelektualnog, znanstvenog i inih, nešto znači. Svaki član MH i simpatizer i na to je ponosan jer promiče stvari koje su važne”.

Gradonačelnik Grgić prisjetio se i teških vremena za MH prije 40,50 i više godina. – Tada članovi nisu bilo tako omiljeni i počašćeni u društvu, već su doslovno bili obilježeni. I mnoge obitelji su bile obilježene, pa evo i moja. Međutim za povijesne istine je potrebno puno vremena, ali one se dogode. I još jedanput se pokazalo da je tradicija i rad MH nevjerojatan, prošla je sva tegobna vremena i došla tamo gdje pripada. Zahvaljujem se svima, organizatorima, vama što ste došli, kao i našim malim i velikim umjetnicima na sudjelovanju i prezentiranju onoga što znaju”, istaknuo je Vinko Grgić.

Priznanje radu i djelovanju novogradiške Matice, svemu što čine na njegovanju materinjeg hrvatskog jezika, poticanju izdavaštva, sudjelovanju u obnovi kulturne materijalne baštine, promoviranju i potpori  književnog stvaralaštva i time daju aktivan doprinos Matici Hrvatskoj u cjelini, dolaskom na ovu svečanost u Novu Gradišku dao je i potpredsjednik  Matice Hrvatske Damir Barbarić. Osvrnuo se na povijesno značenje MH, njezinu veliku ulogu i u Domovinskom ratu, a progovorio i njezinoj današnjoj misiji i poslanju. U razgovoru nam je rekao: “Matica Hrvatska bez Ogrnaka se ne bi ni smjela tako zvati. Najveći dio djelatnosti Matice se odvija u Ograncima, a njih ima gotovo 100 u RH i BIH. Unatrag godinu dana intenzivirali smo osivanje Ogranaka  u susjednim EU državama, pa je tako osnovano nekoliko Ogranaka u Njemačkoj, u Beču i Bruxsellesu su ogranci vrlo aktivni, pokušavamo ga osnovati i u Kanadi. Najveći dio Ogranaka u RH i BIH je iznimno aktivno i to s velikim zadovoljstvom možemo konstatirati upravo u ovoj godini velikih obljetnica. Matica je u svijesti hrvatskog naroda prisutna pretežno obzirom na svoju ulogu u teškim i prijepornim političkim situacijama hrvatskog naroda i nacije. Iznimno je značila u vrijeme “Hrvatskog proljeća”, kao i u tijeku Domovinskog rata posebno među našim iseljeništvom, koje je upravo preko Matice, davala svoju golemu materijalnu i moralnu pomoć. Ipak Matica je prvenstveno kulturna institucija i danas je njezina zadaća u novim okolnostima, kada konačno imamo svoju samostalnu državu, raditi intenzivno na tome da naš kulturni život bude što intenztivniji, što razvijeniji i što jači i da bude, koliko god je moguće, u najtješnjem sukoraku s onim najvažnijim i najboljim što se u Europi na polju kulture zbiva. Treba naglasiti i da se posljednjih godinu dana veliki broj mladih uključio u rad MH, a svakako u tome treba ustrajati. Vidimo to i u Novoj Gradiški i na rad i djelovanje Ogranka MH u NG smo iznimno ponosni”.

 

Svečanim koncertom “Izabrana djela hrvatskih skladatelja” polaznici Glazbenog odjela OŠ “Mato Lovrak” prezentirali su najljepša djela hrvatskih skladatelja: Davora Bobića, Josipa Matanovića, Josipa Jankovića, Vjenceslava Samboličeka, Ivanke Kordić, Ivana Padovca,  Ive Lothka- Kalinskog, Saše Bastalca, Vladimira Bednjanca, Rudolfa Matza, Brune Bjelinskog,  Ivana Glibotića-Crnog. Posebna gošća koncerta bila je Slavica Serenčeš, prvostupnica glazbe i studentica 5. godine klavira na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, klasa  doc. dr. Konstantina Krasnitsky. Slavica je glazbene temelje stjecala upravo u Osnovnoj glazbenoj školi Učilišta “Relković ” kod  nastavnice Ane Turkalj. Koncert je zaključila prekrasnom skladbom “Ruža”  prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević iz njezina ciklusa “Život cvijeća”, inače  najčešće  izvođenoga, a i danas  najpopularnijeg među glasovirskim minijaturama. Bogata glazbena baština oživjela je  kroz izvedbu naše vrlo nadarene i talentirane djece. Za nastup su ih pripremali nastavnici: Ana Turkalj, voditeljica Odjela i nastavnica klavira; Helena Heller, voditeljica zbora i nastavnica klavira; Silvija Muić Crljenković, nastavnica klavira; Jelena Koić, nastavnica harmonike; Marina Karešin, nastavnica gitare; Boris Ružojčić- nastavnik gitare; Anamarija Oršulić- nastavica solfegia;  Željka Dročić, nastavnica flaute i Matija Šeremet- nastavnik trube.

Evo programa Koncerta “IZABRANA DJELA HRVATSKIH SKLADATELJA”

 

 1. Franjo Lučić: Falen Isus
 2. Negro spiritual/obr. Branko Starc: Nobody knows

Zbor Glazbenog odjela OŠ M.Lovrak

 1. Josip Matanović: Duet Leon Turkalj, harmonika, 2.razred

Karlo Tkalčec, harmonika, 3.razred

 1. Davor Bobić: Narodna legenda Donya Ghiassi, klavir, 2.razred
 2. Vjenceslav Samboliček: Preludij          Eugen Juranović, gitara, 2.razred
 3. Josip Janković: Stepenice za flautu Lucija Prpić, flauta, 1.razred
 4. Ivanka Kordić: Ples pingvina Hana Mokricki, klavir, 2.razred

Jan Mokricki, klavir, 3.razred

 1. Ivan Padovec: Valcer Mihaela Lipovac, gitara, 6.razred
 2. Ivo Lhotka-Kalinski: Sonatina u C-duru, I.stavak

 Borna Crljenković, klavir, 2.razred

 1. Saša Bastalec: Suita Dugine boje, I.stavak – Žuta

Leon Turkalj, harmonika, 2.razred

 1. Vladimir Bednjanec: Tiha Iva Češić, gitara, 5.razred
 2. Ivo Lhotka-Kalinski: Suita Međimurje malo, Kud si hodil, gde si bil?

Ema Senić, klavir, 4.razred

              

Lana Petrić, flauta,4.razred

 1. Rudolf Matz: Igra Dora Klarić, klavir, 2.razred
 2. Josip Matanović: Prvi koraci male balerine

 Filip Cindrić, harmonika, 6.razred

 1. Bruno Bjelinski: Izlet u proljeće Rebeka Todorović, klavir, 3.razred
 2. Vjenceslav Samboliček: Duet David Strmotić, gitara, 4.razred

Mihael Kolak, gitara, 4.razred

 1. Ivan Glibotić-Crni: Dobroslavko Borna Franić, truba, 4.razred

Rebeka Todorović, klavir, 3.razred

 1. Davor Bobić: Bitka olovnih vojnika Anja Lasović, klavir, 5.razred

Anja Vukelić, klavir, 5.razred

 1. Dora Pejačević: Ruža gost koncerta: Slavica Serenčeš, univ.bacc.mus

Organizatori  Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški

no images were found