10. Međunarodni turnir rukometnih veterana IN MEMORIAM Ivo Petranović

Održat će se 31. siječnja i 1. veljače u dvorani OŠ „Ivan Goran Kovačić“  Staro Petrovo Selo jer je dvorana novogradiške ETŠ i ekonomske škole u sanaciji. Završna večer i fešta bit će održana u Velikoj svečanoj dvorani „Kruna“ u Novoj Gradiški.

Potvrđeno odličan domaćin i organizator je Udruga rukometnih veterana Nova Gradiška uz svesrdnu pomoć i pokroviteljstvo Grada Nova Gradiška, Turističke zajednice, naših ugostitelja, a veliku pomoć u organizaciji pruža i Filip Kovačević.

Sve je počelo prije 10. godina kao turnir „sv. Vinko“, a inicirao ga je i vodio Ivo Petranović, sportaš, trener, doajen rukometa i sportskog novinarstva. Poslije njegove smrti, u spomen na ovog velikog čovjeka koji je neizmjerno puno učinio na promociji sporta i Nove Gradiške, Međunarodni turnir nosi njegovo ime.

Na 10. Međunarodnom turniru rukometnih veterana 350 sudionika

Ove godine na turniru će se natjecati 16 muških i 10 ženskih ekipa, a njih 10 stižu iz cijele Hrvatske:Našica, Slavonskoga Broda, Varaždina, Bjelovara-branitelji turnira po drugi puta, iz Biograda, a tu su naravno i muška i ženska ekipa Nove Gradiške,… 

Iz Slovenija stižu 2 ekipe, iz  Makedonije također 2, muška i ženska reprezentacija; iz Srbije dolazi nova ekipa i to ženska iz Pančeva, dolaze  djevojke iz Novog Sada, iz Sombora, Frajle, iz Subotice 2 ekipe, a tu su i redoviti sudionici turnira iz Novoga Grada, Goražda, Tuzle; muška i ženska ekipa.

-Dolaze i naši suorganizatori i veliki prijateljiiz Biograda, naš počasni predsjednik Pave s ekipom od njih 15-ak i imaju puno ambicija, a ove godine prvi puta dolazi i ekipa iz Bedekovčine kao i iz moga matičnoga kluba iz Doboja- rekao nam je u razgovoru Goran Matijević, dopredsjednik Udruge rukometnih veterana Nova Gradiška.

Također je dodao kako su uz pomoć Grada i gradonačelnika Vinka Grgića jednim dijelom i proširili turnir, pa očekuju i ekipu iz Šapca, grada s kojim je Nova Gradiška u zajedničkom projektu međugranične suradnje.

-Spajamo tako sport i posao, širimo prijateljstva i promoviramo naš Grad na svim područjima- istaknuo je Matijević.

Kako je školsko-športska dvorana novogradiške ETŠ i ekonomske srednje škole u sanaciji, Udruga rukometnih veterana dogovorila se s OŠ „ I.G.Kovačić“ Staro Petrovo Selo da se utakmice igraju u njihovoj dvorani. Poznato je kako je i Staro Petrovo Selo tradicionalno mjesto rukometa i rasadnik rukometaša, pa će našim rukometnim veteranima puno pomoći i staropetrovoselski rukometaši.

-Ove godine imat ćemo i dodatnoga posla jer moramo voziti ljude do Starog Petrovoga Sela, ali uspjet ćemo odraditi  sav posao i organizacijski i logistički, a i u sportskom dijelu ćemo se truditi. Pozvat ćemo sve ljude koje su nam pomagali, rukometaše, one koji su imali barem malo doticaja sa rukometom, naše prijatelje da zajedno obilježimo ovih naših jubilarnih 10. godina Turnira. Tu nam je i problem sa manjkom smještajnih kapaciteta na našem području, ali siguran sam da ćemo se kao i uvijek snaći i da će svih 350 sudionika turnira biti zadovoljni- naglasio je Goran Matijević.

S obzirom na broj ekipa koje stižu, utakmice će se igrati već 31. siječnja od 12 sati i biti nastavljene u subotu 1. veljače od 10 sati. I ove godine našim se rukometnim veteranima prijavilo puno više ekipa nego što su mogli prihvatiti upravo zbog termina, prostora za utakmice, ali i smještajnih kapaciteta.

Završna fešta sporta i prijateljstva dogodit će se u „Kruni“. 

-Veliku zahvalu uz Grad i TZ upućujem u ime Udruge rukometnih veterana NG i Filipu Kovačeviću i Antoniji koji su nam doista od velike pomoći u organizacijskom smislu. Prošle godine smo „ljestvicu“ digli jako visoko i vjerujte mnogi nas na turnirima i kopiraju što je naravno dobro. Siguran sam da će i ove godine ponovno sve biti vrhunski odrađeno- dodao nam je u razgovoru Matijević.

Sport ne poznaje granice, a upravo je misao vodilja ovoga Turnira i bila promovirati sport i prijateljstvo, ali i druženje sportaša i ono ljudsko što ih je i povezalo.

-Naravo svi vole ovakve turnire začiniti peharom, pobjedom, ali najvažnije je da rado dolazimo jedni drugima i da su ti susreti iskreni, da im se veselimo, što se doista na svim turnirima i osjeti. Želim još reći da su nam velika pomoć i rukometašice naše ženske ekipe baš u svemu i u sportskom dijelu, ali i u organizaciji i logistici. Puno su obaveza preuzele na sebe i od srca im na tomu hvala- naglasio je Goran Matijević.

Mnogi od ovih rukometaša dolaze u naš Grad i tijekom godine na naše manifestacije. Vjerojatno su prepoznali ljudskost i to slavonsko gostoprimstvo, a grad NG je jedan otvoreni grad za sve ljude dobre volje. 

-Nadam se da će i naši mlađi dečki i cure nastaviti ovu priču jer je doista velika stvar u današnje vrijeme okupiti ovoliki broj ekipa s ovoliko sudionika  iz regije. Sport nema granica, kod nas nema nacionalnosti, boja, a na ovakav način promoviramo i sebe i svoju ljudskost, ono sportsko što je u nama, ali i svoj Grad i zavičaj- zaključio je na kraju našega razgovora Goran Matijević, dopredsjednik Udruge rukometnih veterana Nova Gradiška. 

Obadva natjecateljska dana, kao i prethodnih godina, moći ćete pratiti putem video live stream-a UNITAS WebRadija