1.Festival čobanca u Novoj Gradiški

U organizaciji braniteljske udruge “Prijatelji rijeke Save”, Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata, Grada Nova Gradiška i Turističke zajednice 29. je travnja održan “Festival čobanca-prvo natjecanje u kuhanju čobanca,  a u povodu obilježavanja 22. obljetnice VRO “Bljesak”.

Na središnjem se novogradiškom trgu pod šatorom okupilo 26 ekipa- sve majstori i majstorice od čobanca. Bile su to ekipe braniteljskih i drugih udruga, skupine pojedinaca i ekipe novogradiških restorana i kafića, a bilo je i ekipa iz drugih gradova, kao što je bila ekipa iz Sesveta koja je osvojila treće mjesto.

Pobjednik prvog Festivala čobanca je ekipa Caffe bara „Hubert“. Drugo mjesto osvojila je ekipa Caffe bara „Meta“.

Prvi „Festival čobanca“ posjetili su brojni građani koji su imali priliku kušati ono što su u kotlićima skuhale ekipe. Bilo je to jedno lijepo druženje organizirano u počast braniteljima koji su 1. svibnja 1995. godine oslobodili zapadnu Slavoniju, posebno braniteljima koji su živote dali u oslobađanju okupiranih teritorija RH. Njima u čast i slavu položeni su vijenci i upaljene svijeće kod Spomenika poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Željko Bakunić tajnik UHDDR, koja je bila jedan od organizatora, izrazio je i nadu da će branitelji iz drugih hrvatskih krajeva i češće navraćati naš grad i, među ostalim dodao:” Neke svoje prijatelje koje smo stekli na hodočašću očekujemo, neki su već tu. Zajedno smo, kao i u ratu. Lijepo je susretati se na ovakvim natjecanjima, ali još je važnije družiti se, biti zajedno. S mnogima se nismo poznavali, a opet, nakon prvog susreta na tom putu izgledalo je kao da se znamo cijeli život  i to je zaista prekrasno. Drago nam je da su se odazvali na naš poziv. To je jedan vid druženja, prijateljstva i to nastavljamo dalje.  Mi ne stajemo na ovome. Neke druge projekte, neka druga hočašća imamo u planu, a vrijeme će pokazati, zdravlje i ako dragi Bog da idemo mi i dalje. Branitelji su ipak snaga. I cijeli rat i sada poslije rata u jednom pozitivnom kontekstu – branitelji prijatelji i branitelji koji su stvorili ovu državu i dan danas je vole i brinu o njoj”.

Doista je ovo bio izuzetno lijep i vrijedan događaj, koji je pokazao i zajedništvo i potvrdio kako je Nova Gradiška prijatelj hrvatskh branitelja.

no images were found