OTVORENJE IZLOŽBE „USPOMENE NA DJETINJSTVO“

Gradski muzej Nova Gradiška vas poziva da u četvrtak, 1. kolovoza, dođete na otvorenje gostujuće izložbe Muzeja Brodskog Posavlja naziva „Uspomene na djetinjstvo“. Otvorenje će se održati točno u podne, a imat ćete priliku vidjeti razne igračke koje su obilježile odrastanje mnogih, vjerojatno i vaše! Vidimo se!

Tekst deplijana:
Darovanje predmeta jedan je od najvažnijih načina na koji muzeji obogaćuju svoje zbirke, a Muzej Brodskog Posavlja tu nije izuzetak. Iako se ideja o osnivanju brodskog muzeja javila još u 19. stoljeću, osnovan je tek 1934. godine zahvaljujući bogatoj donaciji svestranog sakupljača i zaljubljenika u starine Julija Hoffmanna. U lipnju iste godine upućen je poziv na istraživanje i sakupljanje starina za muzej kojim se „…umoljavaju gospoda učitelji, svećenici i općinski činovnici koji se nalaze u direktnoj vezi s narodom, da nastoje da svoje starine, koje se nalaze ili se tek pronađu na njihovom području pređu u vlasništvo muzeja grada Broda, gdje će biti pohranjene, a moći će ih svatko da razgleda.“
Osim što je zaslužan za osnivanje Muzeja, pričljivog i duhovitog Julija Hoffmanna, od milja zvanog onkl Julijus, s ovom izložbom povezuju upravo djeca, koju je jako volio i za koju je uvijek imao pune džepove bombona, oblizala – liza i medenjaka. Slatkiše je čuvao i u svojoj kući u vinogradu, na kojoj su vrata bila oslikana likovima Mikija Mausa i Paje Patka, zbog čega su ga prijatelji doživljavali kao velikog dječaka.
Muzej danas, gotovo 90 godina nakon osnutka, ima devet odjela i 54 zbirke. Materijalna svjedočanstva tradicijske kulture Brodskog Posavlja, koja se čuvaju u Etnografskom odjelu, razvrstana su prema temama u osam zbirki. Predmeti vezani uz djecu i djetinjstvo čuvaju u Zbirci narodnih nošnji, Zbirci pokućstva i kućnog inventara, Zbirci običaja vjerovanja i narodne medicine, a najvećim dijelom u Zbirci igračaka, koja prikuplja i čuva tradicijske igračke kupovane na sajmovima, one koje su izrađivali odrasli za djecu ili djeca sama od materijala dostupnih iz prirode i okoliša, kao i one tvorničke proizvodnje.
Ciljano prikupljanje predmeta dječjeg svijeta i tradicijskih igračaka te istraživanje dječjih igara i običaja započelo je 1973. godine. Zbirka igračaka, ustrojena je 2010., a 2011. dobila je svojstvo kulturnog dobra Republike Hrvatske. Otada je Zbirka u stalnom razvoju, a danas nastojimo prikupiti i recentne igračke, od pedesetih do devedesetih godina 20. stoljeća, zbog čega je 2021. godine i pokrenuta akcija Traže se igračke!!! koju su podržali slavonskobrodski mediji. Iako igračke smatramo samo predmetima za igru, one predstavljaju „…važan segment materijalne kulture i medij kroz koji se reflektiraju poruke društva i kulture u kojima one nastaju i koriste se.“
Vremena za igru na selu je u prošlosti bilo malo jer su djeca morala sudjelovati u kućanskim i gospodarskim poslovima kao što je čuvanje stoke, no to bi vrijeme znala iskoristiti i za igru. Kada su se igrala, činila su to sama ili s djecom iz susjedstva, a nikad s roditeljima. S obzirom na to da su kupljene igračke bile skupe i mnogima nedostupne, dobiti kupljenu igračku bilo je posebna nagrada i ona se čuvala kao velika vrijednost. Ipak, samostalnu izradu igračaka poticala je okolina, a od druge polovice 19. stoljeća dječji časopisi i knjige te je dugo vremena ostala zanimacija brojne djece.
Život se kroz u 20. stoljeće ubrzano mijenjao zbog političkih i društvenih zbivanja, ali i onih na području tehnologije. Svaka promjena, bila ona pozitivna ili negativna, utjecala je na djetinjstvo. Iako su ga brojna ratna zbivanja prekidala i onemogućavala, 20. stoljeće donijelo je djeci više slobodnog vremena kako bi mogla biti samo djeca i uživati u danima odrastanja te inovacijama u igri.
Cilj je ove izložbe, preko igračaka, fotografija, knjiga i odjeće, koji su povezani s ranim godinama života, probuditi sjećanja i nostalgiju za danima vlastitog djetinjstva, a mlađu populaciju potaknuti na učenje te promišljanje o prošlosti i životu djeteta u minulim vremenima. Također željeli smo upoznati posjetitelje s ekonomskim, političkim i kulturološkim promjenama koje su utjecale na odrastanje te predstaviti zbirke Muzeja Brodskog Posavlja vezane uz djetinjstvo, naročito zato što je većina predmeta u muzej stigla donacijama posjetitelja muzeja.
U narednim godinama nastavit ćemo s istraživanjem i prikupljanjem predmeta vezanih uz djecu i djetinjstvo te fotografija kao vizualnog transkripta vremena koja su nestala. Zato želimo da ostanete znatiželjni, kreativni i pomalo zaigrani, a vodeći se pozivom na istraživanje i sakupljanje starina za muzej iz lipnja davne 1934. godine, molimo da „… gospoda učitelji, svećenici, i općinski činovnici koji se nalaze u direktnoj vezi s narodom, da nastoje da svoje starine, koje se nalaze ili se tek pronađu na njihovom području pređu u vlasništvo muzeja grada Broda, gdje će biti pohranjene, a moći će ih svatko da razgleda.“

Karolina Lukač