Promocija knjige "Kijevska piletina"

20stu18:0020:00Promocija knjige "Kijevska piletina"

Detalji događanja

DRAGO HEDL

ŽIVOTOPIS 

Drago Hedl, hrvatski novinar, književnika i publicist, rođen je u Osijeku 24. siječnja 1950. Nakon završenog studija književnosti radio je kao urednik literarnog časopisa “Revija”. Od 1980. radi kao novinar i urednik u redakcijama “Glas Slavonije”, “Slobodna Dalmacija”, “Novi list” i “Feral Tribune”. Novinar zagrebačkog dnevnika “Jutarnji list” bio je od 2008. do 2015. nakon čega radi za portal Telegram.hr.

Surađivao je i u uglednim svjetskim novinama i časopisima, poput britanskog “Guardiana” i “Private Eye”, ili američkog “Timea” i “Current History”, te švicarskog “Die Wochenzeitung”. Godinu dana (1995. – 1996.) radio je u Londonu kao urednik časopisa War Report u Institutu za ratna i mirnodopska izvještavanja (IWPR). Bio je višegodišnji suradnik Radija Slobodna Europa.

U novinarskom poslu bavio se razotkrivanjem kompliciranih tema, poput političkih afera, korupcije i organiziranog kriminala, a naročito ratnih zločina.

Za svoj novinarski rad na istraživačkim temama dobio je više hrvatskih i međunarodnih novinarskih nagrada, među kojima američku The Knight International Press Fellowships Award (2006.), nagradu Hrvatskog helsinškog odbora “Joško Kulušić” za širenje medijskih sloboda (2006.), nagradu Srednjoeuropske inicijative za istraživačko novinarstvo (2008.), austrijsku nagradu Erhard Busek za izniman doprinos međuetničkoj komunikaciji i pomirenju (2011.), te srpsku Nagradu Jug Grizelj (2012.). Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo mu je Nagradu za životno djelo 2015.

Objavio je 14 knjiga: četiri romana, zbirke kratkih priča, eseja i reportaža, te nekoliko publicističkih djela. Knjiga “Glavaš, kronika jedne destrukcije” dobila je nagradu “Jutarnjeg lista” za najbolje publicističko djelo u 2010. godini. Knjiga je objavljena i u Bosni i Hercegovini (2011.), a paralelno sa srpskim izdanjem objavljena je i u Ljubljani (2013.), u slovenskom prijevodu.

Roman ”Izborna šutnja” preveden je na talijanski jezik i objavljen u izdanju renomirane nakladničke kuće Marsilio, a isti nakladnik u lipnju je objavio i krimić ”Ispovjedna tajna”, preveden kao ”Il segreto di Maša”. Roman ”Izborna šutnja” uvršten je među 33 najbolja europska krimića i tiskan je u ediciji Passione Noir, talijanskih listova la Repubblica i L’Espresso, 10. prosinca prošle godine.  Roman ”Donjodravska obala” dobio je književnu nagradu Kočićevo pero. Isti roman, u dramatizaciji Zlatka Svibena, postavljen je kao kazališna predstava u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta, u sklopu Osječkog ljeta kulture 2019.

U izdanju Naklade Ljevak objavio je i roman ”Vrijeme seksa u doba nevinosti” (2018.), kao nastavak trilogije započete romanom ”Donjodravska obala”, a treći dio te trilogije ”S obje noge u jeseni” upravo piše. Ista izdavačka kuća početkom studenog 2019. objavljuje njegov treći kriminalistički roman ”Kijevska piletina”.

Producentska kuća Drugi plan iz Zagreba otkupila je pravo na snimanje televizijske serije po motivima tri kriminalistička romana (”Izborna šutnja”, ”Ispovjedna tajna” i ”Kijevska piletina”9 i u proljeće 2020. namjerava snimiti prvu od tri planirane sezone od po šest nastavaka.

U osječkom komornom kazalištu Miniteatar igrana su mu tri dramska teksta: “Otkačeni” u režiji Radovana Grahovac (1982.); “Aerobic Story” u režiji Steve Žigona (1984.)  i “Žar na vodi” u režiji Mirjane Ojdanić (1985.).

S Televizijom B92 surađivao je kao autor u nekoliko dokumentarnih filmova, među kojima je i “Vukovar, posljednji rez” (2005,), nagrađen na Sarajevskom filmskom festivalu 2006.

Živi i radi u Osijeku.

Više

Vrijeme

(Srijeda) 18:00 - 20:00(GMT+01:00)

Mjesto

Svečana vijećnica Turističke zajednice

Turistička zajednica grada Nova Gradiška, Trg kralja Tomislava 4, 35400 Nova Gradiška

© 2022. Grad Nova Gradiška | Sva prava zadržana | Developed by mediain.hr |