Najava manifestacije

05veljCijeli dan12ožuNajava manifestacijeTjedan Indije

Detalji događanja

S veseljem najavljujemo aktivnosti vezane uz program manifestacije  TJEDAN INDIJE  u Pučkom otvorenom učilištu M. A. Relković koji će se održati od ponedjeljka, 5. 2. do ponedjeljka 12. 2.

Partneri manifestacije su Pučko otvoreno učilište M. A. Relković, Indijski kulturni centar Zagreb, Veleposlanstvo Republike Indije u Hrvatskoj, Ministarstvo kulture Republike Indije i Teatar Poco, dok je kazališna predstava Majmun i krokodil u sklopu programa financirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Riječ je o jedinstvenoj, višednevnoj manifestaciji dana indijske kulture koja donosi cijeli spektar indijske kulture, običaja i društva. Indijska kultura jedna je od najbogatijih kultura današnjice, stara preko pet tisuća godina, prepuna raznolikosti, vesela i optimistična. Upoznati bilo koju tradiciju ili kulturu ne može se u nekoliko dana, ali odškrinut ćemo vrata prema jednoj drevnoj i bogatoj kulturi. Cilj manifestacije  je ojačati dijalog kultura kroz prikaz bogatstva indijske kulture, njezine etničke, jezične i vjerske raznolikosti.

Programska događanja uključuju sljedeće aktivnosti:

Ponedjeljak, 5. 2. u 10, 30 održat će se predstava  “Majmun i krokodil” u izvedbi Teatra Poco Loco iz Zagreba.

Priča je dirljiva i vrijedna pouka o prijateljstvu i mudrosti, zapisana u drevnoj zbirci ‘Pančatantra’ koja već stoljećima razveseljava djecu i odrasle svojim poukama i junacima iz životinjskoga svijeta.
Teatar Poco Loco mlada je i dinamična umjetnička organizacija u kojoj djeluju kazališni profesionalci. Predstave ovoga nezavisnoga kazališta pogledalo je više od 10 000 djece u Hrvatskoj. Svojim izvedbama približavaju svijet kazališta najmlađima.

Predstava je namijenjena djeci od 4 do 7 godina.

Ulaz na izvedbu je slobodan!

Ponedjeljak, 5. 2. u 10,30 sati (prije predstave) održat će se otvorenje izložbe Lica Indije, autora Stipice Grgića.

Izložba je nastala prilikom autorova putovanja Indijom 2004. godine. Prikazuje svakodnevicu na ulicama i obične ljude u raznim usputnim situacijama.

Fokusiran na lice, fotografu naizgled promiču detalji koje oko primjećuje na proputovanju. No, zato kamera daruje nešto posve novo promatraču koji se udubljuje u Indiju na tisuće kilometara daleko od trenutka stvaranja fotografije. Svojim pogledom, promatrač ponovo upisuje komadiće mozaika u jedinstvenu sliku oko lica, toga fantastičnoga zrcala koje istovremeno skriva i raskriva svijet oko sebe. Lijepeći sjećanja s vlastitih putovanja, iz knjiga ili video zapisa s kojima se sreo, promatrač se pridružuje vezenju priče o Indiji, stvaranju jedinstvenoga patchworka koji istovremeno govori o istini u fotografskome okviru i nepoznatoj stvarnosti izvan njega.

Promotrite svijet Indije očima stranca. Indija je zemlja ljudi velika srca što pokazuju brojne fotografije i iskustva putnika, a Stipica Grgić je pripremio za vas sjajnu izložbu posvećenu ljudima, osmijesima i ljudskome razumijevanju povrh svih kulturnih jezika.

Isti dan otvorit ćemo i izložbu plakata “Lica Indije, lica Hrvatske: na raskršću četvrt stoljeća“, autorice Marijane Janjić uz dizajn Gorana Grčića.

Ivo je Andrić pisao o mostovima kao najvećem dobročinstvu koje čovjek ostavlja drugima. Izložba Lica Indije, lica Hrvatske pokušava izgraditi most između kultura dviju zemalja koje dijeli nekoliko tisuća kilometara.

Autori predlažu da su najbolji materijal za izgradnju takva mosta uspjesi, talenti i rad građana i da most sagrađen od takva kamena može spojiti i dvije vrlo udaljene zemlje kao što su Hrvatska i Indija i kad ih dijeli više tisuća kilometara.

Po šest je plakata posvećeno Hrvatskoj odnosno Indiji i predstavljanju starih, već etabliranih mostova uspjeha građana i onih novih koji tek svoju čvrstoću i trajnost trebaju potvrditi, opet u andrićevskom duhu, odolijevanjem zubu vremena. Svaki od plakata pomno je osmišljen kako bi ispričao priču o neopisivu trudu i talentu pojedinaca koje možemo nazvati ambasadorima Hrvatske i Indije. Predstaviti bilo koju kulturu na skučenom prostoru dvanaest plakata velik je izazov i nezahvalan posao, no zato ovu izložbu treba shvatiti kao tek uvod u istraživanje potencijala uspjeha, pregnuća i ideja građana koji mogu stvoriti prepoznatljiv identitet svoje zemlje u svijetu.

Vrijeme će pokazati koliko su autori uspjeli u prepoznavanju kvalitete mosta u radu svojih suvremenika kad su ih združili u ovoj izložbi s Nikolom Teslom, Mahatmom Gandhijem, Matom Parlovim, Ivanom Brlić-Mažuranić i drugima.

Izložba Lica Indije, lica Hrvatske na dvanaest plakata predstavlja ambasadore ovih dviju zemalja koji svojim uspjesima, radom i talentima uspješno stvaraju u svijetu pozitivnu sliku Hrvatske odnosno Indije. Izložba je prilika da se podsjetimo poznatih imena te upoznamo ona nova koja će tek vrijeme kao mostove zaloga za budućnost i još uspješniju suradnju dviju zemalja.

Utorak, 6. 2.  u 20,00 sati prikazat ćemo indijski film Voda o udovicama u Indiji iz povijesne perspektive.

Redateljica: Dipa Mehta
Scenarist: Anurag Kašjap
Producent: David Hamilton
Glazba: A.R. Rahman, Mychael Danna
Glumci: Sima Bisvas, Lisa Rei, John Abraham, Sarala Karijavasam
Zemlja: Indija, Kanada
Godina: 2005.
Trajanje: 120 min.

Ulaz na projekciju je slobodan!

Srijeda, 7. 2. u 9, 45 sati, održat će se edukativna likovna radionica  na temu: izrada maski za maškare s motivima indijskih životinja pod stručnim vodstvom Jelene Zenko Milović, diplomirane modne i tekstilne dizajnerice. Polaznici će zanimljivim tehnikama izrađivati maske za maškare s motivima indijskih životinja.

Kako je vrijeme karnevala, radionica je prilika da se podsjetimo da su maske dio mnogih kultura, pa tako ni Indija nije iznimka. Postoje tradicionalne maske koje imaju važnu funkciju u kazališnoj umjetnosti i životu plemenskih zajednica, no ova je radionica zamišljena kao kreativno upoznavanje svijeta i dalekih kultura. Djeca će izrađivati maske poznatih životinja koje čine dio bogate faune Indije: paun, slon, lav, itd. i upoznati se sa svakodnevim motivima i prizorima koje poznaju indijska djeca.

Polaznici radionice su djeca 3. B razreda OŠ Ljudevita Gaja koja će nakon radionice maske ponijeti  i rezultate svoga rada izložiti  u školi.

Ponedjeljak, 12. 1. u 17,00  sati održat će se putopisno  predavanje “Putevima mudraca”. Predavač je hrvatski fotograf, putopisac i redatelj Filip Čargonja, umjetničkog imena Philip Gour.

Philip Gour se posvetio putovanjima, dokumentarnim filmovima i video produkciji za međunarodne organizacije i produkcijske tvrtke. Njegova fascinacija indijskom kulturom je počela na stranicama drevnih vedskih spisa i odvela ga duboko u proučavanje njenih univerzalnih vrijednosti i estetike. U potrazi za inspiracijom i direktnim iskustvom često putuje današnjom Indijom nebi li ispod njene moderne površine otkrio žive primjere te drevne duhovne kulture.

Posjetitelji će moći čuti putopisno predavanje o vedskoj mudrosti. Kroz fotografije i anegdote, predavač će pričati o vlastitim iskustvima drevne duhovne kulture Indije i životnim lekcijama kojima ga je ta divna zemlja pokušala naučiti. Fotograf, redatelj i putnik Philip Gour provest će nas kroz transcendentalni, zapadnom svijetu dalek način života, u nastojanju da nam na poučan i zanimljiv način približi istočnjačku kulturu. Dođite i uživajte u fenomenalnim kadrovima koje je svjetlost narisala kroz objektiv Philipova fotoaparata te naučite nešto novo i pitajte sve što Vas zanima.

 

Ulaz na sva događanja u sklopu Tjedna Indije je slobodan!

Više

Vrijeme

Veljača 5 (Ponedjeljak) - Ožujak 12 (Ponedjeljak)(GMT+01:00)

Mjesto

Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković

Ulica Matije Antuna Relkovića 4, Nova Gradiška

© 2022. Grad Nova Gradiška | Sva prava zadržana | Developed by mediain.hr |