MONODRAMA

20tra19:0021:00MONODRAMAKAKO GLUMITI NORMALNOG ČOVJEKA

Detalji događanja

PETAK, 20. 4. U 19,00 SATI
DOM KULTURE

Ovo je priča Maria Filipia (Zagreb 24. 03. 1950.)  – ratnika, novinara, sportaša i pisca, ali prije svega normalnog čovjeka.

Redatelj: Boris Svrtan
Asistent redatelja: Đorđe Kukuljica
Producent: Dražen Pilić

U ratnim akcijama stvarao je svoja svjedočanstva šaljući novinama ili televiziji riječi, fotografije i video-snimke. S vremenom je postajao sve manje novinar, a sve više vojnik provodeći gotovo svo vrijeme na bojišnicama.

 Vremena koja su došla kasnije pokazala su da je rat protiv Hrvatske prestao samo u smislu pucnjave, ali ostao je rat riječima, ekonomijom, propagandom, paljevinom, i na mnoge druge načine. To se zove „asimetrični rat“. Napadaju oružjem kojim ne možeš uzvratiti. Zato se je Filipi sve više posvetio pisanju. Objavio je najprije knjigu „Nikola Tesla ispod paučine“, zatim dokumentarnu knjigu o ratu „Na istočnom pragu Domovine“ te zbirku vlastitih pjesama „Od mira do rata i natrag“. Mnoge kolumne ostale su također kao trag njegovog poslijeratnog djelovanja.

 Spoj Mariovog ratnog iskustva i novinarskih vještina rezultirali su ovom snažnom monodramom prožetom  pjesmama  od kojih je neke sam i uglazbio, a glazbu za uvodnu pjesmu „Poput noćne more“ napisao je skladatelj Nikola Garašić. Iako je priča izrazito osobna, pa tako i subjektivna, ona ima ambiciju pokazati zajedničke dodirne točke sudbine hrvatskih branitelja uopće, ali s optimističkim i vedrim pristupom čak i ozbiljnim problemima s kojima se suočavaju hrvatski branitelji.

CIJENA ULAZNICE: 30 KN
Ulaznice možete kupiti u tajništvu Učilišta radnim danom od 7,00 – 15,00 i na blagajni, sat vremena prije predstave.

Više

Vrijeme

(Petak) 19:00 - 21:00(GMT+01:00)

Mjesto

Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković

Ulica Matije Antuna Relkovića 4, Nova Gradiška

© 2022. Grad Nova Gradiška | Sva prava zadržana | Developed by mediain.hr |