Koncert

24svi12:0014:00KoncertKoncert kvarteta ALISIOS CAMERATA

Detalji događanja

Poštovani,
s veseljem najavljujemo koncert kvarteta ALISIOS CAMERATA koji čine vrhunski hrvatski glazbenici. Kvartet će nastupiti u sastavu: Bruno Philipp, klarinet, Vlatka Peljhan, violina i viola, Lidija Suchanek, čelo, Mia Elezović, klavir. Koncert je i edukativnog karaktera, pogodan svim uzrastima, a ostvaren je uz potporu Ministarstva kulture RH.

Koncert će se održati u Domu kulture, 24. svibnja u 12,00 sati.

Ulaz na koncert je besplatan!

ALISIOS CAMERATA

Svirajući u raznim kombinacijama i ugošćujući u ansamblu svoje kolege instrumentaliste i pjevače, ‘Alisios Camerata’ s jednakim veseljem i znatiželjom pristupa literaturi izvorno pisanoj za Messiaen ansambl jednako kao i djelima koja sami adaptiraju. Kao takve ih je prepoznala i publika i kritika čiju su pažnju odmah privukli, a također i pozornost hrvatskih kompozitora svih generacija koji su za njih napisali ili pišu djela. Uz nastupe u Hrvatskoj, sastav je s velikim uspjehom gostovao u Austriji, na Cipru, Srbiji i u Japanu. Njihova zapažena izvedba Takemitsuova djela ‘Quatrain I’ uz Zagrebačku filharmoniju na Muzičkom Biennalu Zagreb 2015., međunarodnom festivalu suvremene glazbe, ujedno je i prva izvedba toga djela u Hrvatskoj. Godine 2014. praizveli su djela pisana za njih na Danima hrvatske glazbe u Opatiji, čiji su autori hrvatski skladatelji svih generacija – Detoni, Jelaska, Bobić, Tarbuk, Detoni, Skender i Čop. Kao rezidencijalni ansambl, ‘Alisiosi’ su 2017. godine sudjelovali u radu zimskog dijela programa u Banffu, Kanada. Činjenica da u 25 godina u Hrvatskoj nije nastalo ni jedno djelo za ovakav sastav, a od pojave ‘Alisiosa’ nastalo ih je već nekoliko, također svjedoči o interesu koji ovaj poseban ansambl pobuđuje.

Članovi ansambla:

Vlatka Peljhan koncertna je majstorica Orkestra Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i profesorica komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Na Visokoj školi za glazbu i ples u Rotterdamu stekla je magisterij violine i viole. Solistički je nastupala uz vodeće hrvatske orkestre. Pobjednica je Međunarodnoga violinističkog natjecanja Alfredo e Vanda  Marcosig u Italiji. Kao članica Zagrebačkog klavirskog trija osvojila je niz nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu te gostovala na međunarodnim festivalima komorne glazbe diljem Europe te u Izraelu. Bila je članica japanskoga Pacific Music Festival Orchestra, kanadskoga Symphony Orchestra Academy of the Pacific, Rotterdamskoga komornoga orkestra, Amsterdamskoga simfonijskog orkestra, Zagrebačkih solista i Simfonijskoga orkestra veronske Arene.

Mia Elezović diplomirala je glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Zvjezdane Bašić, na Hochschule für Musik u Beču u klasi Hansa Petermandla te na Hochschule für Musik u Frankfurtu u klasi Herberta Seidela. Magistrirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Na poziv Japanske vlade odlazi na desetomjesečni studijski boravak u Kyoto (2004.). Sudjelovala je u brojnim majstorskim tečajevima i radionicama renomiranih profesora (S. Bishop-Kovacevich, E. Picht-Axenfeld, H. Nakamura, J. Perry, J.-F. Antonioli, J.O’Conor i dr.) i specijalizirala se u programu Contemporary Performance na Manhattan School of Music u New Yorku. Uspješno je nastupala na međunarodnim pijanističkim natjecanjima i primila različite nagrade za uspješno umjetničko djelovanje. Vrlo rano započinje međunarodnu koncertantnu aktivnost, a ističu se nastupi u Carnegie Hallu i Glasovirskom salonu Yamaha. Surađivala je s brojnim orkestrima i komornim sastavima u Europi, Japanu i Americi te umjetnicima i dirigentima (K. Ono, P. Dešpalj. P. Rophé, P. Škerjanc, Z. Srzić i dr.).Gošća je radijskih i TV programa u Hrvatskoj i Njemačkoj te domaćih i inozemnih glazbenih festivala. Kao pedagog djeluje na brojnim inozemnim glazbenim učilištima, a od studenog 2010. predaje na Conservatoire Royal de Liege u Belgiji, a od 2016. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Prema sudu glazbene kritike Bruno Philipp (Zagreb, 1978.) jedan je od najistaknutijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u Zagrebu, prepoznatljiv umjetnički izričaj izgradio je na Konzervatoriju u Parizu za vrijeme trogodišnjeg usavršavanja te na brojnim seminarima kod renomiranih svjetskih klarinetista: M. Arrignona, W. Boeykensa, T. Friedlia, P. Moraguesa i drugih. U svojoj karijeri bilježi brojne solističke nastupe s orkestrima i sastavima: Simfonijskiorkestar HRT, Tamburaški orkestar HRT, Zagrebački solisti, Hrvatska komorna filharmonija, Ansambl LADO, Hrvatski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Filharmonija Transilvanija, Orkestar Muzičke akademije, Fraktali, ansambl Cantilly, gudački kvartet Rucner, gudački kvartet Porin. Od osvojenih nagrada izdvaja se pobjeda na 1. hrvatskom natjecanju mladih umjetnika Papandopulo 2012. te osvojeno 2. mjesto na međunarodnom klarinetističkom natjecanju u Cluju 2011. kao i nagrada Udruženja rumunjskih kompozitora. 2009. godine položio je audiciju na mjesto solo klarinetista Simfonijskog orkestra HRT-a u čijem angažmanu ostaje 2 mjeseca. Bruno Philipp umjetnik je koji nadahnuto kombinira različite žanrove i stilska razdoblja,a njegov solistički opus često zahvaća praizvedbe suvremenih autora od kojih mu je nekolicina posvetila svoja djela: M.Makar, N.Njirić, J.Magdić, T.Uhlik, D.Bobić, O.Jelaska, V.A.Jockin, T.I.Borić, L.Lin-Ni. Sa sastavom Trio Solenza  2013. godine u nakladi Croatia records promovirao je nosač zvuka ‘Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi’, a 2016. njihov drugi album ‘Mozaik hrvatskih skladatelja’. Godine 2015. snimio je za izdavačku kuću Aquarius records nosač zvuka ‘Glazbena etno kutijica’ u suradnji s Gudačkim kvartetom Rucner. CD je nominiran za nagradu Porin u kategoriji najbolji instrumentalni album van klasične i jazz glazbe. U izdanju nakladničke kuće Cantus dobitnik je nagrade Porin 2017. za sudjelovanje sa Zagrebačkim solistima u snimci ‘Glas iz Dubrovnika’ skladatelja Miroslava Miletića u kategoriji najbolje kompozicije klasične glazbe. Iste je godine pozvan svirati u Zagrebačkom puhačkom triju. Redovito snima za potrebe fonoteke Hrvatskog radija, a od 2011. godine aktivan je u osmišljavanju i realiziranju emisije Obrazovnog programa Hrvatskog radija ‘Glazbena kutijica’. Profesor je klarineta u zvanju mentora na glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu. Sudjeluje u radu žirija na državnim i međunarodnim  natjecanjima. Član je Hrvatsko društva glazbenih umjetnika.

Lidija Suchanek rođena je u Zagrebu 1973. Osnovnu i srednju muzičku školu završava kod prof. Csiffarya. Diplomirala violoncello u klasi prof. Valtera Dešpalja. Svira kao zamjenica vođe u HNK. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Od siječnja ove godine u Pučkom otvorenom učilištu M. A. Relković Nova Gradiška održavaju se aktivnosti u sklopu projekta VATROMET KULTURE kojim se nizom edukativnih, kreativnih radionica, koncertima klasične glazbe, izložbama, predstavama… želi  djeci približiti kultura i umjetnost kao sastavni dio obrazovanja. Projekt koji je POUMAR pokrenuo s ciljem kazališnog, glazbenog i likovnog opismenjavanja djece i mladih provodi  se tijekom već šest mjeseci, a svaka aktivnost je prilagođena određenoj skupini djece i mladih.

Više

Vrijeme

(četvrtak) 12:00 - 14:00(GMT+01:00)

Mjesto

Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković

Ulica Matije Antuna Relkovića 4, Nova Gradiška

© 2022. Grad Nova Gradiška | Sva prava zadržana | Developed by mediain.hr |