Koncert

21tra19:0021:00KoncertNOVOJ GRADIŠKI S LJUBAVLJU

Detalji događanja

S veseljem vas pozivamo na koncert NOVOJ GRADIŠKI S LJUBAVLJU na kojem će uz klavirsku pratnju Bože Letunića nastupiti operni solisti MARTINA MENEGONI, mezzosopran (naša Novogradiščanka) i MATIJA MEIĆ, bariton.

Koncert će se održati u Domu kulture u subotu, 21. travnja u 19,00 sati.

Ulaz je besplatan!

 Martina Menegoni – mezzosopran

Nakon osnovnoškolskog obrazovanja u Novoj Gradiški, Martina Menegoni u Zagrebu završava Srednju glazbenu školu Blagoje Bersa, teoretski odsjek i solo pjevanje u klasi Viktorije Badrov.

Po završetku Muzičke Akademije u Zagrebu usavršava pjevanje kod Claudie Visce u Beču na Universität für Dartstellende Kunst und Musik. Operni i koncertni repertoar izrađuje pod mentorstvom poznatih pedagoga i umjetnika: Ruže Pospiš – Baldani, Cheryl Studer, Lorenza Regazza te pijanistice Nine Cosseto.

U travnju 2015. osvaja treću nagradu na prestižnom  International Competition for operatic singers Ferruccio Tagliavini u Austriji, te nastupa na Koncertu nagrađenih u Graz Oper pod ravnanjem Mariusa Burkerta uz pratnju simfonijskog orkestra Graz Oper. U rujnu iste godine na poziv svjetski poznate sopranistice Cheryl Studer nastupila je na Opernom gala koncertu u Municipal Theater Mytilini u Grčkoj.

U sezoni 2014./15. debitirala je s naslovnom ulogom Hänsela u operi Hänsel und Grätel E. Humperdincka (dirigent: Saša Britvić, redatelj: Ivan Leo Lemo) u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, nakon čega je nastupila u ulozi Olge u poznatoj produkciji opere Eugene Onegin P. I. Čajkovskog redatelja Michała Znanieckog, pod vodstvom dirigenta Nikše Bareze. U koncertnoj izvedbi Wagnerovih “Die Walküre” pjevala je ulogu Roßweiße u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i muzeju Mimara. U sezoni 2015./16. u zagrebačkom HNK-u ostvaruje ulogu Cherubina (Mozart – Le Nozze di Figaro; dirigent: N.M. Beale, redatelj: M.G. Lozano). U tekućoj 2016./2017. ostvaruje uloge Rosine (Rossini – Seviljski brijač; dirigent: T. Fačini, redatelj: K. Dolenčić), Druge dama (W. A. Mozart – Čarobna frula; dirigent: A. Bjelinski, redatelj: Z. Niessner), Linette (S. Prokofiev – Zaljubljen u tri naranče; dirigent: N. Bareza, režija: K. Dolenčić), te Mozartovog Cherubina. U sezoni 2017./2018. debitirala ulogom Ivanice u operi Adel i Mara Josipa Hatzea, te ponovila uloge Linette i Cherubina u zagrebačkom HNK-u.

Kao jedna od solistica sudjelovala je uz Zagrebačku Filharmoniju u izvedbi  Debuusyeva Trois Nocturnes – Sirènes pod ravnanjem Leopolda Hagera. Solist je i baroknog ansambla Lazarus koji se bavi izvođenjem rane glazbe hrvatskih kompozitora.

Matija Meić, bariton

Matija Meić (Zagreb, 1986.), nakon završetka Srednje glazbene škole Blagoje Bersa u klasi prof. Viktorije Badrov, upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu na kojoj je diplomirao 2015. u klasi prof. Giorgia Suriana.

Godine 2011. počinje usavršavanje u Beču kod svjetski poznate vokalne pedagoginje Claudie Visce. Godine 2015. upisuje studij stručnog usavršavanja u području Lieda i oratorija na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien u klasi prof. Claudie Visce i prof. Floriana Boescha.

Od svog debija 2010. do danas u HNK-u u Zagrebu pjevao je sljedeće uloge: Levi u Nikola Šubić Zrinjski (I. pl. Zajc), Schaunard u La Boheme (G. Puccini), Belcore u L’elisir d’amore (G. Donizetti), Figaro u Il barbiere di Siviglia (G. Rossini), Figaro u Le Nozze di Figaro (W.A. Mozart), te Onegin u Eugene Onegin (P.I. Čajkovski). U produkciji Muzičke akademije u Zagrebu 2011. godine ostvaruje ulogu Escamilla u Carmen G. Bizeta koju je izvodio u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski i HNK-u u Rijeka.

 1. pjeva Guglielma u Cosi fan tutte W.A. Mozarta na Dubrovačkim ljetnim igrama. Po dolasku na studij na Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien (prof. C.Visca, prof. F. Boesch) pjeva ulogu Don Giovannija u istoimenoj operi W.A. Mozarta u Schlosstheatar Schönbrunn.

Slijede angažman na Rossini Festivalu u Bad Wildbadu u Njemačkoj gdje prvo 2014. pjeva Don Alvara u Rossinijevoj operiIl viaggio a Reims, a potom 2015. Taddea u Rossinijevoj L’italiana in Algeri i Carla u modernoj premijeri opere Vespro Siciliano (P.J. von Lindpaintner) koja je snimljena za glasovitu izdavačku kuću Naxos. Zbog istaknutih kreacija u samo dvije godine sudjelovanja na festivalu 2015. dodijeljena mu je prestižna International Belcanto Prize. Nakon debija u  minhenskom Staatstheater am Gärtnerplatz u ulozi Guglielma (r. O. Tambosi, d. M. Brandstätter) dobiva poziv da se od sezone 2016./2017. priključi ansamblu istog teatra.

U ljeto 2016. debitira ulogom Pinga u Puccinojevoj Turandot na Opernom Festivalu u Bregenzu (r. Marco Arturo Marelli, d. Paolo Carignani, Giuseppe Finzi). Sezonu 2016./2017. obilježili su debiji u SNG Ljubljana (Mozartov Figaro) i HNK Split (Escamillo u Carmen), te dvije praizvedbe opera Johanne Doderer (Ficsur u operi Liliom) i Thomasa Morsea (Wache3/ Peter Gorlinsky u Frau Schindler).

Na koncertnom je podiju, između ostalih, surađivao i s Liverpoolskom Kraljevskom Filharmonijom (Isus u Bachovoj Muci po Mateju), Helsinškom Filharmonijom (Ravelov ciklus Don Quichotte à Dulcinée), lisabonskim Gulbenkian Orkestrom, Zagrebačkom Filharmonijom, Hrvatskim baroknim ansamblom, Dubrovačkim Simfonijskim Orkestrom, Beogradskom Filharmonijom, te Kvintetom Bečke Filharmonije.

Tijekom školovanja osvaja dva prva mjesta na Državnim natjecanjima HDGPP-a u Dubrovniku 2007. i 2009. g., prvu i specijalnu nagradu na Međunarodnom pevačkom takmičenju Bruna Špiler u Herceg Novom 2010., prvu i četiri interpretacijske nagrade na Iuventus Canti Competition u Slovačkoj, nagradu Mladi pjevač godine 2013. ciklusa Molto Cantabile u Zagrebu, te pobjeđuje na natjecanju Bečke Staatsopere Beaumarchais Concours u Beču 2013. godine, nakon čega nastupa sa solistima Bečke Staatsopere na koncertima u Mozarthausu i Mahler sali u Staatsoperi. 2014. g. na jednom od najprestižnijih natjecanja na svijetu za mlade pjevače The Mirjam Helin International Singing Competition u Helsinkiju gdje osvaja drugo mjesto i posebnu nagradu za izvedbu finske solo pjesme. Dobitnik je i Posebne rektorove nagrade za međunarodna dostignuća Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2013./2014.

 Božo Lutenić, korepetitor

Božo Letunić rođen je 1977. godine u Dubrovniku gdje je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u klasi prof. Marije Antić.

 Godine 1994. nakon samo 6 godina učenja klavira upisuje studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zvjezdane Bašić. Kao odličan student bio je korisnik stipendije Grada Zagreba. U lipnju 1999. je diplomirao u klasi prof. Ljubomira Gašparovića. Kroz godine stječe veliki broj nagrada nastupajući s mladim umjetnicima u zemlji i inozemstvu. Od 2012. je stalno zaposlen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Redovito nastupa kao komorni glazbenik.

Koncert je sufinanciram sredstvima Ministarstva kulture RH.

Program:

 1. Habanera, arija Carmen iz opere Carmen G. Bizeta
 2. Votre toast, arija Toreadora iz opere Carmen G. Bizeta
 3. Seguidilla, arija Carmen iz opere Carmen G. Bizeta
 4. Largo al factotum, arija Figara iz opere Seviljski brijač G. Rossinija
 5. O zemljo naša, arija Mile iz opere Mila Gojsalića J. Gotovca
 6. Pace non trovo, iz ciklusa Tre sonetti del Petrarca F. Liszta
 7. Amour! Viens aider ma faiblesse, arija Dalile iz opere Samson i Dalila
 8. Saint-Saensa
 9. Prologo, arija Tonia iz opere I Pagliacci R. Leoncavalla
 10. Prstići, Boris Papandopulo
 11. Dunque io son, duet Rosine i Figara iz opere Seviljski brijač G. Rossinija

Više

Vrijeme

(Subota) 19:00 - 21:00(GMT+01:00)

© 2022. Grad Nova Gradiška | Sva prava zadržana | Developed by mediain.hr |