KONCERT

21kol20:0022:00KONCERTMUSICA VIVA

Detalji događanja

Poštovani,

s veseljem vas pozivamo na koncert ansambla MUSICA VIVA koji će se održati u petak 21. 8. u Gradskom parku s početkom u 20,00 sati. Ansmbl čine vrhunski hrvatski glazbenici u sastavu: Renata Penezić – flauta, Branko Mihanović – oboa, Jasen Chelfi – violončelo, Franjo Bilić – čembalo. Doživite čari barokne glazbe u idiličnoj atmosferi našeg parka:)

*Koncert je dio manifestacije Volim… ljeto i kulturu!, Pučkog otvorenog učilišta M. A. Relković koju ostvarujemo uz potporu Grada Nova Gradiška, Ministarstva kulture RH i HAVC-a.

NAJLJEPŠE MOLIMO SVE POSJETITELJE DA SE ZBOG SVOJE I OPĆE SIGURNOSTI PRIDRŽAVAJU PROPISANIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA.

MUSICA VIVA- Renata Penezić – flauta, Branko Mihanović – oboa,

Jasen Chelfi – violončelo, Franjo Bilić – cembalo

MUSICA VIVA- barokna glazba na dlanu

Eminentni zagrebački umjetnici, članovi Zagrebačke filharmonije, solisti i profesori Muzičke akademije u Zagrebu udružili su svoje umijeće i ljubav prema glazbi surađujući već dugi niz godina u ansamblu Musica Viva. Ansambl je osnovala još davne 1998. Godine ugledna glazbenica, čembalistica i profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu , Višnja Mažuran. Zahvaljujući brojnim nastupima i visokoj umjetničkoj kvaliteti, profilirao se kao jedan od vodećih ansambala te vrste u Hrvatskoj nailazeći na nepodijeljene simpatije publike i struke .

Na repertoaru Musica Vive nalaze se autori koji pripadaju baroknom razdoblju, ali isto tako i njegovim rubnim razdobljima poput rokokoa, pretklasike ili kasne rensanse. Musica Viva u svojim interpretacijama ujedinjuje visoki profesionalizam, odlično poznavanje stilskih odrednica pojedinih razdoblja te sjajnu uigranost koja njihovu svirku čini izbrušenom do najsitnijih detalja.

U izdanju diskografske kuće Aquarius izašle su dvije kompaktne ploče Musica Vive: “Glazba na dvoru Friedricha velikog” i “Božićni koncerti” koji je 2006. godine dobio nagradu Porin za najbolju izvedbu solističke ili komorne skladbe.

U ansamblu Musica Viva trenutno djeluju vrsni hrvatski glazbenici, Renata Penezić – flauta,

Branko Mihanović – oboa, Jasen Chelfi-violončelo i Franjo Bilić – čembalo.

Program je sastavljen kronološki od ranih talijanskih i hrvatskih baroknih sonata do bogato isprepletenih dionica u trio sonatama najvećih skladatelja glazbenog baroka, ujedno i najvećim izvođačkim talentima svoga vremena. Program započinje prekrasnom sonatom Domenica Galla koji je bio i znameniti venecijanski virtuoz na violini. Slijedi vrlo melodiozna trio sonata najpoznatijeg venecijanskog skladatelja Antonija Vivaldija poznatog po nadimku “riđokosi svećenik”. U Veneciji je djelovao i Gabriele Usper koji je rođen u Poreču, a njegova se potpuno netipična i originalna trio sonata nalazi na kraju prvog dijela koncerta. Drugi dio započinje sjajnom trio sonatom iz pera Johanna Joachima Quantza, dvorskog flautiste njemačkog kralja Friedricha Velikog, koji je i sam bio vrstan flautist i ljubitelj glazbe.

Najpoznatiji sin Johanna Sebastiana Bacha, Carl Philipp Emmanuel Bach djelovao je također na dvoru Friedricha Velikog i poznat je po svom “osjećajnom” stilu kojim obiluje i Trio sonata u d molu. Program završava Trio sonatom najplodnijeg baroknog skladatelja Georga Philippa Telemanna koji je napisao preko 3000 skladbi. Kompleksnost i začudna jednostavnost isprepliću se u njegovoj glazbi na jedinstven i neponovljiv način.

S veseljem Vas očekujemo!


MUSICA VIVA

Renata Penezić – flauta, Branko Mihanović – oboa,
Jasen Chelfi – violončelo, Franjo Bilić – čembalo

KONCERTNI PROGRAM

Domenico Gallo: Trio sonata br.1, u G-duru
(1730. – c. 1768.) -Moderato
-Andantino
-Presto

Johann Joachim Quantz: Trio sonata u c-molu, QV.2 anh.5
(1697.-1773.) -Andante moderato
-Allegro
-Larghetto
-Vivace

Gabriel Usper (1609. -1632.): Sonata a tre
Antonio Vivaldi: Trio sonata u B- duru RV 76, op.5 br. 5
(1678. – 1741.) -Preludio-Largo
-Allemanda-Allegro
-Corrente-Allegro

Carl Philipp Emanuel Bach: Trio sonata u d-molu, Wq 145
(1714.-1788.) -Allegretto
-Largo
-Allegro
Georg Philipp Telemann: Trio sonata u e-molu, TWV 42:e2
(1681.-1767.) -Affetuoso
-Allegro
-Dolce
-Vivace

Više

Vrijeme

(Petak) 20:00 - 22:00(GMT+01:00)

Mjesto

Gradski park Nova Gradiška

Trg kralja Tomislava

© 2022. Grad Nova Gradiška | Sva prava zadržana | Developed by mediain.hr |