KINO NAJAVA

10lip19:3021:30KINO NAJAVARAZBIJAČICA SUSTAVA

Detalji događanja

RAZBIJAČICA SUSTAVA
SRIJEDA, 10. 6. U 19, 30
DOM KULTURE

ULOGE: Helena Zengel (Benni), Lisa Hagmeister (majka), Melanie Straub (dr. Schönemann), Victoria Trauttmansdorff (Silvia), Maryam Zaree (Elli Heller), Albrecht Schuch,Gabriela Maria Schmeide
SCENARIJ: Nora Fingscheidt
FOTOGRAFIJA: Yunus Roy Imer
GLAZBA: John Gürtler
MONTAŽA: Stephan Bechinger, Julia Kovalenko

CIJENA ULAZNICE: 25 KN
Ulaznice možete kupiti na prvom katu Učilišta radnim danima od 10,00 do 14,00 i na blagajni, sat vremena prije projekcije.

SADRŽAJ:
Mlada Bernadette Klaaß, koja želi da ju se zove Benni, nježna je djevojčica koju odlikuje silna energija. Krasi je i epitet ´razbijačice sustava´, što je sintagma kojom se nazivaju djeca koja radikalno krše sva pravila, koja se ustrajno i dosljedno protive društvenim strukturama i koja zbog toga u Njemačkoj postupno ispadaju iz svih modela pomoći djeci i mladima. Benni je gotovo asocijalna, te tako udari svakoga tko joj dodirne lice, a prema mišljenju socijalnih radnika takva njezina reakcija posljedica je traume doživljene u ranom djetinjstvu, kad su joj pelene bile pritisnute na lice. Gdje god devetogodišnja Bernadette isprva bude prihvaćena, primjerice u školi za djecu s posebnim potrebama, ubrzo ju ponovo izbace, ne znajući da to i jest njezin plan. Benni, naime, čezne za tim da opet živi s majkom Biancom, ženom koja je izuzetno opterećena neprilagodljivošću, nepredvidljivošću i buntovnom prirodom svoje kćeri. No kad Benni požrtvovna gospođa Bafané iz Centra za skrb o djeci i mladima kao terapeuta dodijeli Michaela Hellera, iskusnog u radu s maloljetnim delinkventima, odnos djevojčice prema drugima počet će se mijenjati.

Godine 2019. na Berlinaleu ovjenčana Srebrnim medvjedom i nagradom čitatelja lista Berliner Morgenpost, te iste godine na Vukovar Film Festivalu nagrađena Zlatnim šlepom za najbolji film i od triju nominacija za Europsku filmsku nagradu ovjenčana onom za najboljeg europskog skladatelja (John Gürtler iz nagrađivanog doksa Iznad i ispod Nicolasa Steinera), drama scenaristice i redateljice Nore Fingscheidt (hvaljeni kratkiš Sinkopa) njemački je kandidat za Oscara 2020. godine. Debitantski dugometražni film Nore Fingscheidt temeljen je na njezinu višestruko nagrađivanom scenariju, a riječ je o snažnom i suptilnom ostvarenju u čijem su tematskom fokusu intenzivna čežnja djeteta za ljubavlju i zaštićenošću, kao i nasilni i destruktivni potencijal koji se u tome krije. Autorica sjajno oslikava i kontekst rada socijalnih službi, odgajateljica i psihologinja koje neumorno pokušavaju pomoći mladim štićenicima koji nekontroliranim ispadima predstavljaju opasnost podjednako za sebe i za druge, nastojeći im pružiti perspektivu te se oslanjajući na izgradnju poštovanja i povjerenja u odnosima s djecom. Razbijačica sustava je izuzetno emotivno ostvarenje s problematičnom mladom protagonisticom koju iznimno uvjerljivo i s osjećajem za nijanse interpretira Helena Zengel, a čija turbulentna emotivna stanja redateljica izuzetno učinkovito dočarava kombinacijom nemirne i vrlo pokretne kamere u scenama Bennine ljutnje i nemira, sa smirenom kamerom i dominacijom krupnih planova u trenucima njezine mirnoće i emotivnim pasažima.

Više

Vrijeme

(Srijeda) 19:30 - 21:30(GMT+01:00)

Mjesto

Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković

Ulica Matije Antuna Relkovića 4, Nova Gradiška

© 2022. Grad Nova Gradiška | Sva prava zadržana | Developed by mediain.hr |