IZLOŽBA

28velj10:0012:00IZLOŽBAIZLOŽBA „OPIPLJIVI SNOVI“ GLUMCA, REDATELJA I AUTORA FILMA JAKOVA GAVRANA

Detalji događanja

IZLOŽBA „OPIPLJIVI SNOVI“ GLUMCA, REDATELJA I AUTORA FILMA JAKOVA GAVRANA
PONEDJELJAK, 28. 2. U 10:00

SAMO ZA UNAPRIJED NAJAVLJENE GRUPE

OPIS IZLOŽBE:
„Opipljivi snovi“ naziv je izložbe redatelja i autora Jakova Gavrana nastale u procesu izrade kratkometražnog stop motion animiranog filma “RON- Vitez od jutarnjeg drveta- Avantura u Balkaniji zemlji ludesa” .

Izložba posjetitelje uvodi u svijet srednjovjekovlja i fantasy literature za koju je Jakov Gavran dio inspiracije pronašao u filmskom opusa Mela Brooksa, ali i u njemačkoj srednjovjekovnoj arhitekturi. Lijepo opremljena izložba prikazuje različite lokacije poput šume, gradova i dvoraca, ali i dvadeset i pet lutaka raznih staleža i poziva – od čarobnjaka, seljaka, kraljeva, mesara, stražara, ratnika, čudovišta do životinja. Lutke su rezultat pažljivog i minucioznog ručnog rada, izrađene kombinacijom stirodura i raznovrsnih materijala. Savršeno odlikuju produkciju doba koje prikazuju, ali i fantasy svijeta te se ističu kao važne i zanimljive u kontekstu primijenjene umjetnosti, ali i animiranog filma.
Njihov izgled uz scenografiju i rekvizite vjerno prati radnju animiranog filma u kojoj zli čarobnjak Prdoslav sa svojim silama zla ukrade kraljevo magično žezlo te nadvije tamu nad zemljim Balkanijom. To potakne viteza Rona da okupi družinu nesvakidašnjih heroja kako bi svladali sile zla, ali i zlog čarobnjaka i njegove sluge.

Svi izložbeni predmeti korišteni su u nastajanju procesa stvaranja animiranog filma za čiju je izradu bilo potrebno napraviti više od 20 000 fotografija. Dugogodišnje čitanje fantasy literature, igranje društvenih igara, poznavanje srednjeg vijeka i običaja, ali i iskustvo stečeno u kreiranju i izradi lutaka, kao i školi animiranog filma, uvelike se odražava na izradu svakog, pa i najsitnijeg detalja, kojim se konkretne priče oživljavaju u likovnom izričaju. Suvremeni virtualni svijet i klasični likovni izričaj se prožimaju na nevjerojatno začudan način blizak mlađim generacijama odgajanima u virtualnom svijetu.

*NAPOMENA: NAJLJEPŠE MOLIMO SVE POSJETITELJE DA SE ZBOG SVOJE I OPĆE SIGURNOSTI PRIDRŽAVAJU PROPISANIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA.
Osobama starijima od 16 godina, ulaz je dopušten uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, testiranju odnosno preboljenju bolesti COVID-19.

Više

Vrijeme

(Ponedjeljak) 10:00 - 12:00(GMT+01:00)

© 2022. Grad Nova Gradiška | Sva prava zadržana | Developed by mediain.hr |