IZLOŽBA

06ožu14:00IZLOŽBAŽENE??? – ŽENE!!!

Detalji događanja

ŽENE??? – ŽENE!!!

Otvorenje multimedijalne izložbe naziva ŽENE??? – ŽENE!!!, održat će se u srijedu, 6. 3. s početkom u 14,00 sati. Izložba je autorski projekt pet umjetnica- Ane Detoni, Mateje Rusak, Monike Rusak, Ivane Stepan Kauzlarić i Smiljane Šafarić. Umjetnicama će se pridružiti i pjesnikinja i slikarica Evica Kraljić koja će nagrađenim pjesničkim radom (pjesma Drži me za ruku) dati svoj doprinos izložbi.
Na izložbi će biti izložena i Knjiga komplimenata u koju će muški dio posjetitelja tijekom trajanja izložbe moći upisati lijepe misli o njima važnim ženama.

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Nova Gradiška, a dio je manifestacije ŽENE U DOMU KULTURE.

OPIS PROJEKTA
Pet umjetnica kroz multimedijalne radove propituje pojam žene, suprotstavljajući svoje stvarno iskustvo bivanja ženom nametnutim medijskim slikama „idealne žene“. U našoj kulturi stvoren je psihofizički jaz između onog što žene stvarno jesu u realnosti i nedostižne mentalne predodžbe onog što bi željele biti ili postati, prema medijski nametnutim standardima.
Stvarajući u različitim medijima, izražavaju svoje iskustvo bivanja ženom, promišljaju ustaljene stereotipe i sve uloge koje ta „titula“ sa sobom nosi, te nadilaze medijske i osobne „okvire“ uvjetovane kulturom, odgojem i očekivanjem drugih…
Na taj način žele premostiti jaz između stvarnosti i privida, generacijski jaz, odvojenost izazvanu šutnjom, potiskivanjem osjećaja, stidom, osjećajem osamljenosti… Žele potaknuti zajedništvo, razumijevanje i međusobnu podršku u realnom svijetu u kojem živimo. (Draženka Jalšić Ernečić)

Projekt je prvi put izložen u ožujku 2018. godine u palači Herzer, Varaždin u organizaciji programa Gradskog muzeja Varaždin.

BIOGRAFIJE UMJETNICA
Ana Detoni rođena je u Čakovcu 1979. g. Radi kao nastavnica stručnih predmeta u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu i kao dizajner odjeće u Krojačkom obrtu Anna. Završila Tekstilno- tehnološki fakultet u Zagrebu, smjer projektiranje odjeće i dizajn. Aktivno se bavi kostimografijom, slikanjem, crtanjem, modnom ilustracijom, šivanjem, izradom nakita i unikatnih predmeta. Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi sa crtežima i slikama. Članica je Hrvatskog dizajnerskog društva.

Ivana Stepan Kauzlarić rođena je 1989. godine u Varaždinu. Diplomirala je 2013. na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci godine kao magistra likovne pedagogije. Bavi se grafikom, eksperimentira u različitim tehnikama i kombinacijama grafike, keramike i objekata. Sudjelovala je na mnogim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2015. godine članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Zagreb, a 2016. postaje članicom Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Varaždin. Radi kao nastavnica stručnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin.

Mateja Rusak rođena je 1989. u Varaždinu. Godine 2013. godine diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci te stekla titulu magistra likovne pedagogije. Sudjelovala je na mnogim skupnim i zajedničkim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Područje interesa su joj grafika, grafički dizajn te fotografija. Od 2014. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu. Članica je HDLU Varaždin. Živi i radi u Varaždinu.

Monika Rusak rođena je 1991. godine u Varaždinu. Završila je prediplomski stručni studij Multimedije, oblikovanje i primjene, Sveučilišta Sjever u Varaždinu. Diplomski studij završila je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci na studiju Medijske umjetnosti i prakse (Intermedija) pod mentorstvom izv. prof. art. Nadije Mustapić (MFA) i izv. prof. art. Ingeborg Fülepp, mag. art. Njezin diplomski rad, a ujedno i debitantski, dokumentarno- eksperimentalni film „Zauvijek“ sudjeluje na brojnim filmskim festivalima. Film je prikazan na Ohrid Film Festivalu, 63. Pulskom Film Festivalu, 14. Liburnia Film Festivalu, 2. Filmska RUNDA (Osijek), 3. Međunarodni Studentski Film Festival – STIFF (Nagrada selektora za najbolji film studenata APURI), kinu Galeriji Varaždin te na 49. Reviji filmskog stvaralaštva u Vrbovcu. U zadnjih nekoliko godina sudjelovala je u nizu edukacijskih, umjetničkih i kulturnih programa, pohađala radionice i bavila se umjetničkim radom te izlaganjem svojih radova. Područje rada kojim se bavi su fotografija i filmska umjetnost. Živi i radi u Varaždinu.

Smiljana Šafarić rođena je u Čakovcu 1973. godine. Godine 1999. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu s nagradom Akademije za izuzetan uspjeh tijekom studija. Od 1998.-1999. boravila je kao gost student u Školi za vizualne komunikacije Fachhochschule Würzburg gdje je područje svog umjetničkog istraživanje i djelovanja proširila grafičkim dizajnom, fotografijom i editiranjem videa. Godine 2000. postaje članica je HDLU-a, a od 2002.-2008. djeluje kao samostalna multimedijalna umjetnica i članica ZSUH-a. Od 2003. godine bavi se likovnom pedagogijom i kreativnim likovnim radionicama kao vanjski suradnik u knjižnici Fran Galović i Muzeju Koprivnice. 0d 2006. do 2013. bila je predsjednica HDLU Međimurja te je organizirala i vodila umjetničke projekte. Od 2010. predaje likovne predmete na odjelu za Likovnu umjetnost i dizajn, Srednja strukovna škola Varaždin. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama. Živi i radi na relaciji Čakovec, Varaždin, Koprivnica.

Evica Kraljić rođena je 18. 2. 1952. godine u Novoj Gradiški. Pjesme počinje pisati u ranoj mladosti. Izdane su joj brojne samostalne zbirke poezije: Nepovrat (1978.), Uronjena u Tebe (1997.), U mirne sate (2003.), Između dodira i snova (2004.), Ruke od sjećanja (2015.).
Likovno-pjesnička mapa u kojoj je njene stihove oslikao poznati novogradiški slikar Tomislav Petranović Rvat, izlazi 2003. godine, a iste godine izlazi i zbirka proznih tekstova Pokošeni cvjetovi.
Pjesme su joj prevođene na više svjetskih jezika.
Prozu i poeziju objavljuje u brojnim revijama i listovima, a poezijom i prozom zastupljena je u stotinjak zajedničkih zbirki u Hrvatskoj i izvan nje. Neke su joj pjesme i uglazbljene. Posljednjih desetak godina intenzivno se bavi pisanjem ljubavnih romana koji redovno izlaze u izdanjima više časopisa i revija.
Aktivni je član Matice hrvatske ogranka Nova Gradiška, članica KLD- «Rešetari « iz Rešetara te članica Udruge stvaratelja u kulturi grada Nova Gradiška.
Bavi se i slikarstvom. Dobitnica je više nagrada i priznanja za poeziju i prozu.

Više

Vrijeme

(Srijeda) 14:00(GMT+01:00)

Mjesto

Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković

Ulica Matije Antuna Relkovića 4, Nova Gradiška

© 2022. Grad Nova Gradiška | Sva prava zadržana | Developed by mediain.hr |