Izložba

15sij(sij 15)12:3031(sij 31)20:00IzložbaOtkrivanje

Detalji događanja

Životopis
Vesna Šantak rođena je u Zagrebu 1969. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 1998. godine (magistar slikar –grafičar) u klasi profesora Frane Para. Bavi se slikarstvom, kiparstvom, plesom, fotografijom, ilustriranjem, pedagoškim radom i organizacijom izložbi. Autorica je i voditeljica mnogih likovnih i plesnih projekata za djecu i odrasle. Surađuje s brojnim udrugama, učilištima, centrima za kulturu i muzejima. Dobitnica je posebne nagrada publike na DAAK 2005.

Njezine slike i skulpture nalaze se u fundusima galerija te kod kolekcionara i ljubitelja umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija, BIH, Srbija).  Godine 2010., na rezidencijalnom boravku u Cité internationale des arts, Pariz, pokreće međunarodnu suradnju s umjetnicima iz Francuske, koja se realizira kroz 6 izložbi u Hrvatskoj  (2013.-2018.). Od 1994. godine se predstavila na 25 samostalnih i 69 skupnih izložbi, u Hrvatskoj i inozemstvu (BIH: Srebrenik, Tuzla, Slovenija: Izola, Austrija: Beč, Njemačka: Mainz, Berlin, Francuska: Pariz, Italija: Torino).

Članica je HDLU-a, PUNKT- a, ACADEMIE MODERNE i HZSU-a.

Link na stranicu Wikipedie: https://hr.wikipedia.org/wiki/Vesna_%C5%A0antak

OTKRIVANJE– glazbeni crteži
“Bilježenjem” glazbe i zvukova te istraživanjem onog što je zajedničko različitim umjetnostima Vesna Šantak se bavi od 1995. kroz grafičke tehnike, crteže, slike i plesni performance. Izložba OTKRIVANJE dio je  projekta bilježenja glazbe i zvukova, dnevnik bilježenja različitih emocija koje pobuđuje glazba. U „glazbenim“ crtežima propitujem ono što je zajedničko likovnoj i glazbenoj umjetnosti – harmonija, proporcija, ritam, ton. U crtežu možemo pronaći melodičnost, a u glazbi tonove koje možemo pretočiti u linije. Kroz crtež ili boju izražavam povezanost tona, crte i boje.  Kroz crteže „bilježim“ glazbu, od početnog tona do zadnje linije, točke na crtežu, trajanje glazbe… Kroz glazbene crteže istražujem kako tonovi glazbe djeluju na maštu, kreativnosti, koje slike i asocijacije pobuđuju. U mreži glazbenih tonova otkrivaju se sakrivene slike. Linije putuju zvukom kroz dimenzije melodija i harmonija sa svim amplitudama do točke Tišine na završetku. Svaki crtež počinje točkom u prostoru koji se linijom ili plohom kreće kroz Prostor i Vrijeme, poput glazbe – tonova koji također stvaraju svoj vlastiti prostor u Vremenu trajanja zvuka.

U bilježenju glazbe koristim obje ruke – desnu i lijevu istovremeno crtajući. Desna ruka u crtežu definira oblike, dok kroz lijevu ruku crtež izvire bez „naučene kontrole“, crtež je slobodniji, oslobođen forme i više prati vibracije zvuka. Kroz ovaj način crtanja kroz lijevu ruku se oslobađaju impulsi nesvjesnog, iracionalnog, koji su oslobođeni uvjetovanosti naučenog ili mehaničkog pokreta. Kroz crtanje sa lijevom i desnom rukom integriram racionalni dio, svjesni tok misli i emocija sa iracionalnim, nesvjesnim dijelom –  racionalno i maštovito se stapa i cjelinu.

Vesna Šantak

 

Više

Vrijeme

15 (Utorak) 12:30 - 31 (četvrtak) 20:00(GMT+01:00)

Mjesto

Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković

Ulica Matije Antuna Relkovića 4, Nova Gradiška

© 2022. Grad Nova Gradiška | Sva prava zadržana | Developed by mediain.hr |