Posjet delegacije Herzogenauracha

Protekloga vikenda Grad Novu Gradišku posjetila je delegacija prijateljskog njemačkog grada Herzogenauracha. Uzvratni je ovo posjet njemačke delegacije nakon srpanjskog, kada su Novogradiščani boravili u ovom prekrasnom gradu.
Gradonačelnik Vinko Grgić i gradonačelnik Herzogenauracha dr. German Hacker upisali su se tada u Zlatnu knjigu prijateljstva, a isto su napravili i ovaj vikend u novoj Gradskoj vijećnici Grada Nova Gradiška.

-Hvala svima onima koji su izgradili, gradili i održavali sve godine prijateljstva gradova Herzogenauracha i Nove Gradiške, ali hvala unaprijed i svim nadolazećim generacijama koji će preuzeti ovo vrijedno međunarodno nasljeđe i nastaviti ga voditi marljivo i s puno ljubavi kao i generacije do sada jer nikada ne treba posustati u plemenitoj namjeri daljnje suradnje i našeg prijateljstva s Gradom Herzogenaurachom – istaknuo je gradonačelnik Vinko Grgić.

– Veselim se nastavku suradnje i našeg partnerstva. Iznimno nam je zadovoljstvo i čast što već treća generacija ljudi nastavlja razvijati naše prijateljstvo i suradnju koja je službeno započela davne 1980. godine. Od tada, dogodio nam se pad Berlinskog zida, Domovinski rat, ulazak u Europsku uniju. Želim zahvaliti obiteljima Lončar i Tonković što i dalje doprinose razvoju naših prijateljskih odnosa i čuvaju običaje Hrvata u Njemačkoj. Suradnja s Novom Gradiškom se kroz sve ove godine odvijala na području kulture, umjetnosti, sporta, ali i obrazovanja. Vaša Industrijsko obrtnička škola dugi niz godina ostvarivala je hvale vrijedne projekte s Herzogenaurachom i mađarskim gradom Varpalotom, nastojali smo vam pomoći koliko smo mogli, a naša suradnja i prijateljstvo idu dalje.
Želim čestitati gradonačelniku Vinku Grgiću i njegovim suradnicima na svemu što čini za Novu Gradišku, ali i na njegovanju suradnje između naša dva grada – rekao je gradonačelnik Herzogenauracha dr. German Hacker.

Sreću što su se hrvatski i njemački prijatelji ponovo našli na okupu nije krio ni idejni začetnik ove suradnje, naš sugrađanin Marko Lončar:
– 1969. godine sam došao u Herzogenaurach, budući sam bio sportaš nisam imao mira, pa smo 1976. godine osnovali sportski klub. Tada smo krenuli surađivati s Novom Gradiškom. Te godine je došla u Herzogenaurach delegacija sportaša, članovi “Tamburice”, održali smo feštu. Pozvali smo i predstavnike općine i tvrtke “INA Schaeffler “. Nakon toga je realiziran uzvratni susret. I tako je krenulo. 1980. godine je potpisana i Povelja o prijateljstvu i suradnji Nove Gradiške i Herzogenauracha. Ponosan sam što sam uspio povezati ova dva grada i što oni tako dobro surađuju. Grad Herzogenaurach je puno pomagao za vrijeme Domovinskog rata, a s donacijama su nastavili i u godinama koje su uslijedile. Ja sam sada u zasluženoj mirovini, srce me vuče, prije svega, mojoj Domovini, ali i Njemačkoj jer sam tamo živio i radio 40 godina – s osmijehom kaže Marko Lončar.

Delegacija iz Herzogenauracha je posjet Novoj Gradiški iskoristila za upoznavanje sa znamenitostima našeg grada, ali su posjetili i Industrijsku zonu, bazene, Gradsku vijećnicu, Gradski muzej, Pučko otvoreno učilište “Matija Antun Relković”.
Subotu su iskoristili za razgledavanje susjedne, Požeško slavonske županije, a susret je završen u “Slavonskom dućanu” gdje su im domaćini ponudili originalne slavonske specijalitete, ali i pokazali sve ono što nude u ovom renomiranom prodajnom prostoru. Navečer je uslijedilo druženje uz hitove koje su izveli članovi Gradske glazbe Nova Gradiška.

Foto i tekst: Radiong.hr